verdens vakreste kvinner

Velkommen til en verden hvor naturlig skjønnhet ikke finnes. Hvor man konkurrerer om den perfekte, rette nesen, å spise minst mulig, ha helt hvite tenner og tynnest mulig midje. Velkommen til Venezuela.

Mange land i Sør-Amerika har fotball som sin del av kulturen, men i Venezuela står misse-konkurranser helt klart øverst. Og de tar det til et helt annet nivå enn noen andre nasjoner i verden.

Unge jenter i slummen vokser opp med å ha dette som drøm. Å komme så langt i konkurranser at hele livet blir forandret. Hverken utdanning eller en vanlig jobb er motivasjonen og selv om denne løsningen hadde vært lettere, så velger de likevel å utsette seg for årevis med hard trening, plastikk kirurgi fra de er 12 år, prostitusjon og mye annet. De slutter på skolen og får hele familien til å jobbe mot denne drømmen. For de ungjentene som ikke har oenger eller en familie i ryggen er veien til å bruke kveldene og nettene sine hos gamle menn kort. De må bli sponset til alle kjolene, smykkene, skoene og ikke minst; operasjonene.

Det som ryster meg mest med dette er at de blir "påtvunget" komplekser de kanskje ikke hadde i utgangspunktet. I Venezuela er det ikke som i andre land, der man tar valget selv om man vil operere seg eller ikke. I Venezuela har de agenter som står bak de og forteller de hvor mange kg de må ned og hva de må operere for å komme seg videre i konkurransen. Hvordan kan noe sånt være akseptert og lovlig, i dag?

Jeg blir så lei meg av å tenke på at dette er hele livet til en ungjente, og da spesielt fra fattige kår. Skole og utdanning er ikke et alternativ for de fleste da tiden ikke strekker til. Ofte trener de 5 timer i løpet av en dag, også skal de måle og veie seg selv og alt de spiser, øve på å gå også må de hvile. De får operert inn ett slags plastikkstykke på tungen som legene syr inn slik at det skal gjøre vondt å spise. På den måten kan de kun få næring gjennom ting som er flytende, som supper og smoothier.

Grunderen av alt heter Osmal-ett-eller-annet. Jeg nekter å lære meg navnet hans, men dere ser bildet av han under. Han eier det "Miss Venezuela"-huset som de kaller skjønnhets-fabrikken. Vanlige jenter går inn og "perfekte" kvinner kommer ut. Synes det hele virker litt som en skrekkfilm. Hva foregår egentlig inne i det huset som han aldri åpner for noen andre..? Han er også den som står og forteller jentene hvor mye de må ned i vekt og hvilke operasjoner de må ta for å bli valgt til finalen som går på TV, alt dette skjer inne i det huset. En gammel 70 åring som ikke ser ut etter x-antall operasjoner står å forteller småjenter på 16 år at de må ned i vekt, for 50 kg er for mye. Jeg spyr. Tenk at noen andre skal bestemme og si hva du skal forandre? Og tenk at noe så alvorlig og seriøst som plastikk-kirurgi er, blir så normalisert og vanlig. Småjenter ned i 12 års alderen blir operert og mange begynner å spare før de har begynt på ungdomsskolen.

Ved at så mange "trenger" operasjon, skaper det køer på de ordentlige legekontorene som er spesialisert innen kirurgi, og da tyr ungjenter til falske kirurger som opererer på kjøkkenbenken hjemme. Og ja, rundt 15-20 jenter dør hvert eneste år. De går inn i en "operasjonssal" og kommer aldri ut igjen. Det glemmer de å ta med når de forteller om konkurransen sin. Og ofte har ikke familien til de pårørende penger til å saksøke eller gjøre noe med det. De må bare bite i det sure eple og forsvinne i det stille. Ingen får vite, ingen får se.

De må gjerne si at denne konkurransen er en del av kulturen deres. Men den er også ødeleggende for landet og jeg skjønner at det ligger noe mer enn bare "kultur". Om man tenker politisk så er denne konkurransen en slu og stygg måte å holde kvinnene nede. Mens landet lider, kriminaliteten vokser og fattigdommen blir bare verre og verre, er alle disse kvinnene opptatt av denne overfladiske verdenen som kun går på skjønnhet. Og det verste av alt, de konkurrerer jo egentlig ikke om hvem som er vakrest, det er vel mer; hvilken kirurg som er best? Jeg føler denne konkurransen bidrar med å holde befolkningen stille og "fornøyd", den ødelegger fokus på det som virkelig er viktig. Ting som fattigdom, stor korrupsjon og narkotika.

Nei, uff. Jeg blir så provoser jeg men mest av alt er jeg kjempe takknemlig for at det ikke er slik her i Norge. Tenker også på alle de jentene som aldri når opp, men som utsetter seg for slike ting i håp om å en gang bli nr 1 - og så skjer det aldri... Takk og lov for at Norge har missekonkurranser hvor fokuset er på noe annet enn antall plastikk operasjoner man må ta. Heldigvis ligger vi veldig langt bak når det gjelder kroppspress. Vi tror det er så mye kropppress her, og ja, vi har jo kroppspress - men ikke på det nivået Venezuela har og det er jeg kjempeglad for!

Anbefaler dere å lese artikler i amerikanske medier og se dokumentaren "To Be a Miss" på Netflix. BBC har også en dokumentar men den ligger ikke på nett.

Marta Alise

Liker

Kommentarer