Ukens spørsmål - gjengvoldtekt?

Jeg får ofte en del spørsmål om hva jeg tenker om den og den saken på nyhetene, hva jeg mener om en trend, osv. Det er sjeldent jeg pleier å uttale meg noe særlig om ting som står i nyhetene. Ikke fordi jeg er overfladisk men kanskje for at jeg prøver å bevege bloggen i den retningen. Ikke misforstå, jeg vil ikke at det skal være en overfladisk blogg, men den har lett for å bli det når jeg helst vil blogge om sminke og outfits. Men som dere vet, så vil det aldri være mulig i min situasjon og det er helt greit.

Seneste spørsmål jeg har fått, er hva jeg tenker om denne gjengvoldtekten fra Hemsedal.

For det første.. Hvordan kan tre voksne menn - med kone/kjæreste - oppegående nok til å ha en jobb - ville ha sex med en så ung jente, neddopet - også i tillegg sammen med andre? Er det bare min radar som går? Vitner ikke dette om galskap, direkte ondskap eller en form for psykisk tilbakestående? For det andre; hvorfor kan de gjemme seg bak "visste ikke at det var så mye dop", "visste ikke at hun var så vekke" osv, mens jenten, "nei hun skulle visst bedre"!!!. Hva faen? Er det bare jeg som tenker at dette kvinnesynet er helt på trynet?

Det er én ting jeg berømmer i denne saken og det er det at offeret har valgt å navngi de som har voldtatt og ødelagt så mye for henne. Jeg delte glatt den statusen hvor alle tre navnene stod. Jeg tror - som sikkert mange andre har tenkt også - at det vil være mye verre at hele Norge vet hvem de er og hva de har gjort, enn noen "kjedelige" dager i fengsel hvor de får spesial behandling for at andre innsatte ikke skal få høre hva de har gjort.

Også er det dette med at de vil gå videre og politianmelde henne for at hun har lagt ut navnene deres på facebook. Er de smarte så lar de være. Jeg tenker; har de ikke påført nok skade? Skal de enda, igjen, prøve å ødelegge mer for henne? Hvor er logikken i å starte en ny sak? Vil ikke dette bare gjøre de enda mer kjent? Nei.. Jeg ville gått stille i dørene om jeg var dem. Eller, nei, jeg ville hevet meg utenfor et stup om jeg en dag hadde våknet og skjønt at jeg er en så grusom person som kunne gjort dette mot et annet menneske.

Dette er ikke okei og jeg skjønner ikke helt rettssystemet som skjermer og gjør det bedre for gjerningsmenn og ikke offeret. For meg er det helt utrolig at en voldtektsmann kan få lavere straff enn en som feks gjør noe økonomisk kriminalitet. Men dette er igjen en ny diskusjon hvor jeg kan holde på i evighet.. Kanskje fordi den saken står meg nært, jeg kjenner på urettferdigheten. Samtidig har jeg fått titalls mail fra jenter som har blitt misbrukt av både "ukjente" og nære i familien. Det som går igjen er at gjerningsmannen blir dømt i beste fall, men slipper unna med en lav dom og hvor jævlig urettferdig dette er ovenfor offeret som aldri blir "fri".

Vi som ikke har blitt voldtatt eller blitt utsatt for slike urettferdigheter og krenkelser kan nok aldri ane hva de går gjennom, men vi kan jo prøve å tenke oss det.. Håper ikke det blir sånn at jenter og gutter som blir utsatt for slike forferdelige ting i fremtiden unngår å gå til sak i frykt for å ikke bli trodd. Vi hadde trengt en skikkelig oppvask i holdningene våre her i Norge. Så hadde kanskje ikke dette vært en problemstilling en gang..

Marta Alise

Liker

Kommentarer

Helene
,
helt forferdelig at de trekker det tilbake på ho at de ikke " viste" det er jo helt på tryne, jeg har ikke sett den statusen men ser jeg den skal jeg lett dele den.
F
,
Kjenner jenta, og vet at hun ikke lyver om det. Så er helt sykt sjokkert over at de ikke ble dømt. For noen svin. Så må Audun sitte så lenge?? Henger ikke på greip