Tips til deg med søvnproblemer

Uff. Dette er et irriterendes problem. Jeg har slitt mye med søvnen opp gjennom. Spesielt når jeg studerte i Oslo. Da var jeg min egen herre og hadde ingen mamma som kom inn å så til meg når jeg burde sove, ingen som tok mobilen eller pc min. Når man er student, har to deltidsjobber og deltar på all slags aktiviteter så sover man når man kan. Jeg husker jeg hadde dager hvor jeg kom hjem fra jobb, fire-fem om natten og fikk ikke sove før klokken elleve, tolv om dagen. Var helt jævlig. Døgnrytmen min var sykt dårlig en periode og jeg husker jeg løy til alle om den. Jeg tok ofte paracetter og sterkere piller som jeg hadde liggende fra operasjon for å få sove. Jeg kunne komme på skolen åtte om morgenen og da hadde jeg ikke sovet hele natta. Venninner reagerte på at jeg trente fire-fem om natten og lurte på hvordan jeg klarte å stå opp så tidlig, men sannheten var at jeg hadde ikke lagt meg i det hele tatt. Jeg hadde vært våken helt siden dagen før.

Når jeg startet klokken fire på jobb så prøvde jeg alltid å planlegge at jeg måtte sove noen timer før. Av og til ble jeg spurt om å komme tidligere på jobb og av og til funket det ikke i det hele tatt å legge seg litt nedpå før jobb. Jeg hadde så mye å tenke på og tanken på at jeg ikke fikk sove gjorde alt verre. Så da startet jeg med å google; hvordan få bedre søvn, søvnkvalitet, tips og råd. Jeg spurte andre hva de gjorde, det fantes jo helt klart andre som gjorde minst like mye som jeg gjorde.

Jeg prøvde alt mulig som stod på ulike helsesider, min aller største utfordring fant jeg ut var mobilen og pcen min. Det hjelper også veldig mye om jeg ikke drikker så alt for mye vann før jeg skal legge meg. I løpet av natta er jeg er oppe minst 2 ganger for å gå på do. Og da er det gjort. Da er jeg våken igjen. Jeg sliter den dag i dag med å legge mobilen fra meg og inntaket av vann er forsatt for høyt. Men det er som oftest lettere å gi råd til andre enn å følge de selv! Håper noen får noe utbytte av dette :-)

♥ Drikk noe varmt - Melk med honning, te uten koffein og soltoddy er gode og varme drikker som vil få deg avslappet frem til du skal legge deg.

♥ Rytme - Dette må jo være et av de hovedrådene helsemyndighetene gir. Vi må legge oss og stå opp til samme tid hver dag, også i helgene! Jeg synes dette er en tragisk tanke, men jeg prøver likevel. Man vil jo alltid være litt lengre oppe og sove litt lengre i helgene. Men vi har blitt flinkere til å legge oss rundt tolv enn å hale det helt ut til tre på natten før man slukker lyset.

♥ No coffein - Kaffe, cola, te. Hold deg unna koffein etter klokken seks. Denne bryter jeg delux noen dager. Jeg har så lyst på godteri om kveldene, men da bytter jeg det ut med grønnte, og den inneholder jo selvfølgelig koffein.....

♥ Unngå å sove på dagen - Jeg er svak for siesta! Det er så deilig å duppe litt av til en episode Friends etter middag. Dessverre merker jeg det når kvelden kommer og vi skal legge oss. Jeg er lysvåken! Jeg var inne å leste på helsenorge.no at om man skal sove på dagen bør ikke luren vare lengre enn 20 minutter. For etter 20 minutter går man visst inn i en dyp søvn. - Uff, jeg pleier å ha en siesta på i hvertfall tretti-førti min.

♥ Trene tidlig på morgenen - Jeg kjenner at på de dagene jeg har trent tidlig om morgenen at øynene begynner å svi i åtte-ni tiden på kvelden. Og det er deilig!! En aktiv livsstil hjelper på søvnkvaliteten.

♥ Ikke spise for sent - Dette er et av mine (mange) problem. Jeg får matlyst alt for sent om kvelden, og da er jeg gjerne bunnløs i tillegg. Med en slik døgnrytme som jeg hadde så spiste jeg til alle døgnets tider. Nå når jeg endelig har blitt "voksen" så har jeg prøvd å holde kveldsmaten til klokken syv-åtte om kvelden.

♥ Les en bok på sengen - Dette rådet har jeg fått fra mamma. Hun er en tilhenger av å lese en bok på sengen hver kveld helt til man dupper av. Jeg er dessverre ikke så glad i å lese, men tro meg! Jeg har prøvd!


♥ Legge fra seg pc og mobil - Ett par timer før man skal sove er det lurt å koble av. Ta en pause fra alt elektronikk en eller to timer før man skal slukke lyset. Investere i en ordentlig vekkerklokke som kan erstatte mobilen. Det er jo egentlig det man er vant med! Jeg klarer ikke dette. Svakt menneske!

♥ Temperatur er viktig. Finn en temperatur som passer deg. Jeg blir søvnig av at det er litt kjølig på rommet, mens Audun sovner med engang om det blir for varmt.

♥ Rutiner - Ta en kattevask og puss tennene. Fjern eventuell sminke og legg deg i en ren seng. Jeg kjenner det på de dagene hvor jeg er ektremt trøtt og slurver med tannpussen eller sminkefjerningen. Jeg ligger våken i mange timer å tenker på det, føler meg ikke noe særlig bra. Til slutt manner jeg meg opp til å stå opp igjen midt på natta for å fullføre rutinene. Man føler jo seg mye freshere og man får en ting mindre å tenke på når man ligger under dynen. Vi bytter ikke sengetøy hver dag selvsagt.

Dette er like mye en liste til dere som til meg selv. Jeg må få bedre søvn! Hva er deres beste tips for en best mulig søvn?

Marta Alise

Liker

Kommentarer