Til alle mammaer og pappaer; dette er ikke okei

Dette innlegget har jeg utsatt å skrive for det er så utrolig ubehagelig og fælt tema. Det er også lett å tre feil.. Men jeg skal forsøke.

I mai i fjor var jeg og Audun i Egypt en uke. Her koste vi oss skikkelig og på kveldene gikk vi ut å spise. Etter det var planen alltid å gå i småbutikkene og kjøpe noe dill dall. Denne spesielle kvelden gikk jeg inn i en skobutikk og jeg falt pladask. Endte meg at jeg ble der en stund for å prøve titalls par. Audun kom inn og ut, satt på benken utenfor, kom inn for å se på nytt skopar osv. I løpet av de 5 minuttene han stod utenfor så han en pappa slå hardt i ansiktet på en liten gutt. Audun stod lenge å tenkte på hva han skulle gjøre og innerst inne vet jeg hva som fristet han. Men han lot være. Vi var i et fremmed land, et ganske annerledes land fra våres hvor vi ikke kjenner rettssytemet, politi, rettigheter osv. Så vi blandet oss ikke inn. For hvordan vet man hvordan denne faren hadde reagert om Audun hadde snakket til han?

Forrige onsdag når vi var i Denia, Spania, gikk vi igjen på en handlegate i sentrum. Vi var på vei til bilen og jeg gikk 2 meter bak Audun for jeg drev på med bloggen. Plutselig hører jeg et spetakkel av en krangel midt på åpen gate som var på vei mot meg. Der gikk det to damer og to barn, en liten gutt og en liten jente. Det er hun ene damen og han lille gutten som krangler. Hun holder ett slags tjukt tau (ligner på belte uten spennet) også tar hun å slår han med det bakfra i hodet. Gutten krymper seg sammen og begynner å hylgråte, men hun bare kjefter videre. Kunne ønske jeg ikke forstod spansk der og da..

Man kan tenke seg etter å ha lest dette at barnemishandling forekommer mest i utlandet. Kanskje det er riktig, kanskje ikke. Jeg tror det er mer sosialt akseptert i utlandet og derfor ser vi det ikke på åpen gate her i Norge som i feks Spania og Egypt. Men vi kan ikke stikke hodet i jorden og tenke at vold ikke skjer i norske hjem bare fordi vi ikke ser det når vi går ute. Jeg så en gang i Ekeberg Parken en mor som dyttet jentungen sin slik at hun falt og gråt. Moren bare snudde seg og hjalp henne ikke opp igjen. Så ja, drittsekker finnes det overalt på tvers av kjønn og land.

Kunne ønske jeg hadde motet den gang til å si i fra eller kjefte på henne. Men jeg er så redd for hvordan den andre personen mottar det og hvor mye verre det blir for ungen. Det er et ordentlig dilemma det der og jeg lurer på hva fasitsvaret er. Skal man si i fra eller ikke? Skal man ta hensyn om man er i utlandet eller lukke øynene?

Marta Alise

Liker

Kommentarer

laptoplifestyle
laptoplifestyle,
Godt skrevet! Det er nok mer av det i utlandet - jeg har selv vært vitne til det alt for mange ganger på reise... Heldigvis har jeg flere ganger da hatt pappa med, som har litt lettere for å si fra og som vet lovene i forskjellige land (han er dommer og tidligere advokat).
Jeg er med i en internasjonal mammagruppe på facebook fordi jeg synes det er interessant å se hvordan oppdragelse foregår ellers i verden, og jeg blir virkelig sjokkert over å se at det der blir ANBEFALT å slå barna sine! "Disiplin" kaller de det, og jeg er den som blir kalt en dårlig mamma fordi jeg IKKE slår sønnen min på 2 år... De mener han da kommer til å ende opp som en bortskjemt drittunge og jeg kommer til å slite meg ut fordi han ikke kommer til å høre på meg og ikke har respekt for meg. I mange andre land har de et helt annet syn på respekt enn det vi har her... De tror respekt er det samme som redsel...
Det finnes selvfølgelig mennesker som slår barna sine her også dessverre, men som du sier - mer i skjul.
Her i landet kan man heldigvis gjøre noe med det om man ser eller mistenker noe, men jeg vil anbefale å snakke med foreldrene og evt andre rundt først, for her har vi motsatt problem - Her kan folk miste barna sine på falske mistanker...

Tror jeg skal skrive et innlegg om dette selv før jeg skriver tidenes lengste kommentar. 😋
nouw.com/laptoplifestyle
Helene
,
Det er absolutt ikke greit, langt ifra greit! Kjenner jeg blir Sint langt inni meg. Hadde det vært i Norge hadde det vært barnevernet neste. Forferdelig😡
4angelcaos
4angelcaos,
Vold mot barn er det som faktisk gjør meg mest vondt, etter at jeg bodde et år i utlandet og fikk se hvor lett foreldrene slo barna så er jeg veldig glad for at vi i norge har lover mot dette..
nouw.com/4angelcaos