Soweto del 1

Hei alle sammen og hei bloggen! Gjett om jeg har savnet å sitte på pcen, redigere bilder og blogge. Spesielt nå som jeg har så mye å fortelle.. Føles helt håpløst når alt jeg har er tlf og internettet er sånn halvveis.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Da har vi akkurat kommet til Cape Town, blitt kjørt til hotellet og fått et stort rom.. Eller leiligheten. Utrolig fint og deilig å endelig bo litt fint. Her skal vi være frem til søndag.

Men nå skal jeg endelig fortelle dere om dagene våre i Soweto.. Jeg sitter igjen med like mye inntrykk som jeg vanligvis får etter flere år, men her tok det kun 2 dager! Vi kom frem på ettermiddagen den 15 nov og ble der til i dag. Vi ble hentet på flyplassen og på vei til Soweto fikk vi vite omfanget av kriminaliteten i Johannesburg. Jeg visste det var kraftig, men ikke så voldsomt. Sjåføren fortalte oss om at det var 75 bilkapringer i uken og at 1 av 3 kvinner har blitt voldtatt. Googlet det og fant ut at Sør-Afrika er visst verdens hovedstad når jeg gjelder voldtekt. Skjønner først da, hvorfor så få jeg kjenner har vært her. Sjåføren fortalt oss også om hvor vanlig det var at noen ble skutt og drept hver eneste dag i de verste strøkene av Johannesburg. Heldigvis kom vi til Soweto. Et distrikt som ikke har et så godt rykte, men som er full av kultur og glade mennesker.

Vi kom frem når det hadde blitt mørkt og jeg skal helt ærlig innrømme at jeg skalv litt. Vi kjørte gjennom nabolag hvor folk bodde i skur, gjenger som stod på hjørner ++. Men så kom vi til et koselig hostel for backpackere og vi ble mottatt med et stort smil av alle som jobbet der, fikk en kjapp omvisning også var det rett på grilling med de lokale. Av de lokale, så var mange ansatte, og de andre likte bare å være der, også var det turister som både jobbet frivillig og som var på besøk - slik som oss.

Her er bilder av hostellet. Alt var veldig gjennomført og stilig laget til. Dette treet ovenfor er stigen for å komme opp i "hemsen". Sykt koselig. Faktisk litt krevende å komme opp. Jeg er jo litt redd for høyder så..
Her er tavlen hvor de meldte været og hadde generell info om hostellet. Til middag første kvelden fikk vi nydelig kylling. Vi ble også kjent med de som bodde og jobbet her. Jeg hilste på veldig mange, men husker ikke noen navn. De har så vanskelige navn her. Det var så utrolig koselig å sitte rundt bålet. Var deilig å varmt. På kvelden blåste det veldig og det har det egentlig gjort hver dag siden vi kom hit, både i Cape Town, på safari og i Johannesburg. Så jeg er glad jeg tok med meg en strikkejakke. Hadde egentlig en slags forestilling om at det skulle være hetende varmt, siden vi er i Afrika, men så feil tok jeg.. Vi har vært heldige med været og når det var storm her, så var vi jo i luften på flyet - så vi fikk aldri oppleve det (vi fikk oppleve det i luften, haha).

Johannesburg har ventet på regnet i lang tid. Noen sa det ikke hadde regnet ordentlig på over 2 år så den bygen som kom rett før vi landet på tirsdag var visst veldig ønsket. Dessverre var det 6 personer som døde pga oversvømmelsen.

I Sør-Afrika har de 11 offisielle språk. Blant disse er det engelsk, afrikansk + "black people languages" som er stammespråk. Afrikansk er et språk som ble laget av hvite folk fra Nederland på 16-1700-tallet. De tok sitt eget språk og gjorde det litt om med afrikansk og franske ord. Av det ble det "afrikans". Dette blir alle "tvunget" til å lære om på skolen + engelsk også snakker de black people-languages hjemme og mellom seg. De lokale vi pratet med kunne 4-5 språk.. Helt sinnssykt. De har et stammespråk som heter Xhosa og her klikker de voldsomt med munnen. Utrolig fascinerende å høre på.. Han ene på hostellet sang på det språket, det var mange klikk i en setning. Men "zulu" er det språket som er størst også er Xhosa nr 2!
Når vi stod opp (etter å ha sovet i en sovesal, hvor bad er ikke vi?) dro vi rett på sykkeltur. Fikk en god frokost først men den sykkelturen stod sånn i tankene på meg at jeg ikke klarte helt å konsentrere meg. Vi skulle sykle gjennom slummen.. Der noen mennesker dreper for en mobiltelefon.. Men vi syklet med guide og heldige oss var vi + en tysker de eneste på turen, så vi fikk en skikkelig "private tour".
Jeg ble helt rystet over hvor jævlig det så ut i slummen. Vi så slummen i Argentina for snart to år siden, men vi gikk aldri inn i den. Men nå stod vi rett utenfor skur hvor folk ikke hadde elektrisitet eller vann. Helt ubeskrivelig.

Det jeg reagerte mest på var den gleden mange hadde over å se oss. Alle vi syklet forbi sa hei til oss, eller "sabona". Unger løp etter oss og alle ville ha en "high five". Guiden sa at før var Soweto veldig farlig, spesielt om du var hvit, for da kunne du risikere å bli kastet stein på selv om du var turist. Men nå slenger de heller et smil til deg, og det føltes godt! Følte meg trygg med en gang alle hilste og smilte til oss. Ingen tigget etter penger når vi stoppet opp for å gå eller å snakke. Ovenfor spiller Audun "casino" med noen lokale vi kjørte forbi. Jeg ble tvunget av Audun til å delta og gjett hvem som vant 3 ganger på rad da.. Haha :-) De spilte med 2 rand, noe som tilsvarer 1, 20 kr. Jeg tok ikke de pengene altså, det var for opplevelsen at vi ble med.

Navnet Soweto er laget av "SO=South" (altså sør), "WE=West" (vest) og "TO=Township" (Ghetto). Soweto ble bygget rett ved et av Sør Afrikas viktigste industriområder hvor de svarte jobbet for de hvite under Apartheid.. De gravde opp miner og gull. De svarte hadde ikke lov til å bo hvor de ville, så de ble plassert her og Soweto ble "grunnlagt".

Det er så mye historie fra denne bydelen og det er her blant annet Nelson Mandela kommer fra. Vi besøkte hans hus og gate på denne turen, men jeg skal ærlig innrømme at det var ungene som satt mest inntrykk hos meg.

De stoppet oss og klatret opp på sykkelen min. Endte med at jeg og Audun hadde hver vår lille guttunge på sykkel nedover gaten. Måtte tilslutt løfte de av, for de var stuck på sykkelen! De hadde så lyst til å bli med videre.
Dette er afrikansk tobakk som de sniffer inn gjennom nesen. Jeg pleier vanligvis å prøve alt mat og drikke når jeg reiser, men dette føltes så rart å skulle ta noe gjennom nesa. Så jeg stod over, Audun også..

Ett av stoppene våre var inne i ett skur hvor vi fikk servert kuhodet. Dette er visst veldig vanlig å spise her og det spiser de med mais. Ikke slik mais vi kjenner til, men en slags stappe som ligner på potetstappe. Den er veldig smakløs. De klemmer på den inni i hånden og lager en slags lang ball før de spiser det. Jeg spiste også kutunge. Rart jeg ikke har blitt dårlig altså.. :-)

Vi måtte vaske oss før vi spiste og da vasker alle seg i samme bøtte med samme vannet. Kultur, kultur, kultur. I love it!

Etter at vi var forsynt inviterte vi inn 3 guttunger som drev å spionerte på oss. De fikk da spise opp det vi ikke spiste. Det var ganske mye igjen, for vi hadde akkurat spist frokost på hostellet og var egentlig ikke sulten, men hvem lar en sjanse gå fra en når man blir servert kuhodet? Haha :-) Men de ungene ble i hvertfall veldig glade og de spiste som bare det. Skjønte hvor sulten de var når de tok opp store hvite fettklumper som lå på fjøla som vi ikke hadde rørt.. Fikk så vondt inni meg. Jeg er så nazi på å ikke få i meg store fettklumper/skinn hjemme når jeg spiser kjøtt/kylling for jeg blir kvalm av det, mens her så tror jeg ikke de enser det en gang. Mat er mat...
Det lå så sykt mye søppel i gatene. De regner med at det bor 3,5 millioner i Soweto.. Likevel tømmer de bosset bare én gang i uken. Mange i dette området går ikke på skole, de har heller ingen legeklinikk.
Slike plakater var det overalt. Synes det var så ekkelt å se på. Ser så "chabby" ut..

Jeg lover å fortelle dere mer snart. Nå skal jeg ut i Cape Town sammen med Audun. Vi må se litt av byen før det blir mørkt! Sender dere klemmer! PS: takk for at dere har vært innpå disse dagene, vet jeg har vært verdens dårligste til å oppdatere men kunne ikke ta med pc.. Tar meg sammen fra nå av :-)

______________________________________________________________________________________________________________________________

snapchat: martalise

Marta Alise

Liker

Kommentarer