Slik slutter du å snuse

For ett år siden sluttet jeg å snuse. Jeg gikk fra å snuse en og en halv boks om dagen til å snuse ingenting. Det var sinnssykt hardt, men det kan jeg også være. Jeg klarte meg ved å tenke på fordelene hele tiden; penger spart og bedre helse. Jeg snuste mye, men jeg hadde ikke snust så mange år. Kanskje det er hardere for dem som har flere år bak seg? Jeg begynte i hvertfall smått i 2011 og i 2012 gikk det snus på høykant her hjemme. Husker i noen eksamensperioder hvor jeg satt på biblioteket fra åtte til åtte, det gikk faktisk to bokser dagen. En boks koster ca 80 kr.. Fælt å tenke på. Av og til tenker jeg på alle de kjolene jeg kunne fått for de pengene.. Jeg shoppet ikke så mye under studietiden og jeg ser jo hvorfor nå. Jeg prioriterte snus både foran mat og klær - haha!

Men så møtte jeg Audun i mars 2014 og innså da hvor ekkelt det var. Jeg ble plutselig veldig bevist på meg selv, for eksempel ånden min, for jeg var jo med han hele tiden. Og det var et stress og skulle heeeele tiden tygge tyggis, pusse tennene fire ganger om dagen KUN fordi jeg måtte snuse og var ekstra redd for at han skulle merke eller syntes noe ekkelt med meg. DET VAR KRISE! I tillegg til dette innså jeg også hvor ekkel jeg var som person. Jeg hev snus fra meg hvor jeg ville når jeg bodde alene og syntes ikke dette var ekkelt i det hele tatt. Var ofte en snusboks på armlenet på sofaen og fem stk brukte snus oppå. La de også på tallerken, gulvet og på bordet. Tenk at jeg skriver dette.. Audun ble ikke skremt av det, men kommenterte ofte snusen. Selvom jeg hadde mint-snus så sa han at han kjente lukten og smaken når vi kysset. Så i tre måneder tenkte jeg på å slutte før jeg faktisk gjorde det.

Grunnen til at jeg ikke bare sluttet der og da var fordi jeg visste at jeg ikke var klar. Jeg visste at jeg kom til å faile og drite meg ut. Si at jeg har sluttet for å så gå feigt tilbake var ikke det mest ideelle. Vi kom hjem fra Kypros i slutten av juni 2014 og når vi stod på Tax Free på Gardemoen så bestemte jeg meg. Jeg skulle akkurat inn i snusavdelingen. (Vanlig rutine for meg når jeg reiste var å kjøpe så mange bokser jeg kunne. Gjerne få kvoten til noen andre som ikke snuste.) Men da sa jeg det høyt; "Jeg skal ikke ha snus. Jeg skal slutte." Tror ikke Audun trodde helt på meg og han har senere sagt hvor imponert han er over at jeg aldri begynte igjen. Den gangen hadde jeg to bokser igjen. Jeg snuste opp den ene på en dag og hev den andre. Og i senere tid har jeg tillatt meg selv å skeie ut! Jeg har snust når jeg har vært i Oslo hos venninner, jeg har snust på fest og jeg har til og med kjøpt en snusboks i hemmelighet når jeg og Audun hadde tidenes krangel i vinter. Husker ikke krangelen, men jeg husker hvor godt snus smakte og at jeg ble så svimmel at jeg nesten besvimte. Men det er helt okei så lenge man har kontroll og man vet at man IKKE skal kjøpe en boks når mandagen kommer.

Her er mine beste tips for deg som vil slutte å snuse:

- Snus opp det du har, gi bort eller kast det. Kvitt deg med alt som minner deg om snus.

- Slutt i dag! Ikke tenk at "jeg slutter til mandag". Bare hopp i det.

- Last ned slutta-appen. Den gir deg tiden du har gått uten snus, penger du har spart siden du sluttet, råd og tips osv.

- Om du går på en smell: Aksepter det - ingen grunn til å hoppe av og starte med snusingen kun fordi man har dummet seg ut.

- Dette er kanskje et teit tips, men det hjalp meg veldig. Når jeg hadde skikkelig sug, (som regel rett etter middag), enten om det var første uken eller to måneder etter, så stappet jeg litt av servietten oppi leppen kun for å tilfredsstille meg selv. Det hjalp faktisk, og sist jeg gjorde det var tre måneder siden. Så suget kommer faktisk enda. Bare ikke like sterkt selvfølgelig.

- Tenk på fordelene. Dette hjalp meg veldig. Dessverre tenkte jeg mer på hvor mye penger jeg sparte enn hvor mye bedre helsa blir om man ikke snuser. Når jeg sluttet å snuse så godtet jeg meg veldig av å gå på butikken. Plutselig ble regningen mye lavere. Før når jeg handlet mat for 400 kr ble jo regningen automatisk på 5-600 kr pga snusen. Så det er deilig!

- Skaff deg en sparebøsse og invester i noe fint for de pengene du har spart. Dette er kanskje det jeg angrer mest på at jeg ikke gjorde. Har man en sparebøsse får man se hvor mye man har spart fysisk og gleden er litt større enn å bare se det på en app.

- Jeg anbefaler ikke å skeie ut før du er 100 % trygg på deg selv og det har gått noen måneder.

Det blir bedre etter de to første dagene og når man innser at man har glemt litt snusen så får man en veldig god følelse. Den største mestringsfølelsen er når du kan si til nære og kjente at; "nå har det gått en uke, en måned et halvt år siden jeg slutte å snuse."

Marta Alise

Liker

Kommentarer