Slik fungerer en rettssak del 1

Jeg lovte dere et litt lenger og detaljert innlegg om hvordan en rettssak fungerer. De fleste av dere har nok aldri opplevd dette og jeg håper det forblir slik. Dette er virkelig ikke noe jeg unner noen.. Det er utrolig tøft og dette kommer fra meg som ikke sitter i tiltalebenken engang.. Men jeg prøver å se det positive i det, og akkurat nå, er det at jeg kan blogge et litt annerledes innlegg og forhåpentligvis lærer noen av dere noe nytt :-) Også håper jeg dere kan meg på ordet, dette er IKKE noe dere vil oppleve...

Rettsaken i fjor og rettsaken i år er ganske lik. Noen av forskjellene er at vi har byttet bygning og at det sitter en jury å hører på som skal være med å avgjøre straffen blant annet. Vi er ikke i Tingretten lenger men i Lagmannsretten. Her er alle saker som har blitt anket.

I min drømmeverden skulle Audun vært dommer og ikke en som satt på tiltalebenken, hehe :-)

Det første vi gjorde første dagen var en kort introduksjon. Etter dette ble en jury kalt inn på rommet og de var 13 stk. De gikk gjennom navn og jobbstatus. Det skal totalt sitte 10 stk i juryen - 5 kvinner og 5 menn.

Om man kjenner noen eller har noe tilknytning blir man "inhabil" og valgt bort. Feks; En mann blant juryen hadde jobbet med en av advokatene og da kunne ikke han stille. Med de resterende 12, ble det trukket ut 2 som ikke fikk delta.

Dette var med vanlig trekning. Ikke kort tid etterpå ble det valgt ut en hovedperson i juryen. Den personen skal være bindeleddet mellom juryen og retten, en slags talsmann for resten av gruppen. Må også legge til at juryen er helt vanlige mennesker i jobb eller som er pensjonert.

Det er hverken politi eller mennesker som er "plantet" der med vilje. De skal være objektive og derfor er det svært viktig at de ikke kjenner noen i saken.

Etter dette gikk aktor gjennom hele saken. Dette synes jeg varte lenge men tror det var mest for at juryen skal få oversikten over hva dette handler om. Juryen var IKKE tilstede i høst på første rettssak.

Etter at aktor har lagt frem saken er det de tiltale sin tur, en etter en. De avgir vitneforklaring. Altså; de avgir sin forklaring og sin versjon av hva som skjedde. Dette tar enda lenger tid men er veldig interessant å høre på. Etter min lille erfaring så har de forskjellige historier om hva som skjedde og det er ikke alltid lett å vite om de snakker sant eller ikke.

Etter at de er ferdig spør de andre advokatene og aktor om spørsmål. Dommer/meddommere kan også stille spørsmål. Her kan det bli hett, spesielt om de andre advokatene prøver å ødelegge for den personen som akkurat har gitt vitneforklaring. Ens egen advokat stiller også spørsmål, dette er for å forklare bedre og kanskje gi et bedre bilde og syn på personen som akkurat har gitt vitneforklaring. Hver person har tatt 2-4 timer.

1. Her er tiltalebenken. Her sitter de tiltale (de som skal bli dømt) + advokatene deres.

2. Her sitter Audun. Det er også en del av tiltalebenken men det var ikke plass til han. Så det ser ut som de har laget en ekstra pult pga plassmangel. Jeg ble litt frustrert over at han måtte sitte fremst, men det har gått bra.

3. Her sitter dommerne. Personen i midten styrer rettsaken men hører ikke så mye fra dem egentlig. De lytter mest, synes jeg. Litt spørsmål her og der.

4. Vitneboksen. Her sitter alle som skal vitne en etter en. De tiltalte, politiet og andre vitner.

5. Her sitter juryen og de sier ingenting. De bare lytter. En av de har faktisk sovet ett par ganger..

6. Her sitter jeg 😃 Her nede med meg sitter ofte ett par politifolk. De sitter også rundt i salen.

7. Helt innerst på tiltalebenken sitter aktor/statsadvokat som representerer påtalemyndigheten i en straffesak. Aktor er på motsatt side av de tiltale.

De andre tiltalte har sittet inne siden de ble arrestert i 2013, så Audun er den eneste som er fri under rettssak. Han slapp ut i 2014 rett før vi ble kjærester. Politiet følger de tiltalte frem og tilbake fra kjelleren hver gang det er pause. Det er forskjellige politifolk hver dag og noen av de får ikke alltid med seg at Audun er fri, så de tror at han også skal være med ned i kjelleren. Jeg får hjertet i halsen hver gang. "NEI, ikke ta han med dere". 😰

Etter at de tiltalte har avgitt forklaring er det politiet sin tur, eller spanere. De har fulgt nøye med de tiltalte og går gjennom spaningsrapport. Dette kan være interessant å høre på men det blir litt dratt ut siden de nevner alt, til og med hva klær de gikk med. Det er nok også fordi jeg har hørt dette en gang før og det varer så lenge... Politiet får også spørsmål fra aktor, advokatene og dommerne.

Dagene etter dette kom enda mer politi og da hørte vi på tlf-avlytting og sms mellom de tiltalte.

Her sitter jeg hver dag. Gjerne med pc og oppdaterer dere slik at bloggen ikke skal dø ut mens vi er her... Haha :-) Boksen ved siden av meg er til dem som skal oversette om noen av de tiltalte er utlendinger og ikke snakker norsk. I denne omgangen sitter det to som er tolk der inne.

Alle straffesaker er nok forskjellig men slik har i hvertfall våres foregått uten at dette er 100 % korrekt i forhold til rekkefølgen, men jeg tror i hvertfall 99%! Del 2 kommer når vi er ferdig, for helt ærlig så vet jeg ikke hva det neste på programmet blir :-) Vi er nå på vår 7 dag og har igjen 5 dager. Det er lange og harde dager men heldigvis har vi hyppige pauser. Andre ting som er typisk i en rettssak er:

1. Det er ikke noe tvang i å forklare seg.

2. Alle som forklarer seg må si at de skal avgi en sannferdig og si den fulle sannhet.

3. Hver gang vi starter og avslutter en rettssak, om det er begynnelsen av dagen eller etter en pause, så må alle reise seg for dommeren og man får sitte seg ned når han/hun sier det.

4. Det er ikke lov til å filme eller ta bilder etter at retten er satt. Jeg kunne tatt bilde etter at dommerne har gått ut men vet ikke om det hadde vært så populært med bilder av de tiltalte, juryen, politi og advokater her inne på bloggen uten deres tillatelse.

5. Annet en vann er ikke tillatt. Dvs mat og sånn er forbudt. Jeg spiste en mandarin i dag, følte jeg brøt loven midt blant ulvene, men det gikk bra 😃

Om dere har noen spørsmål om rettsaken må dere bare spørre også svarer jeg i eget innlegg! Innlegg fra rettssaken i fjor er lagt under arkiv --> August og September 👍

Marta Alise

Liker

Kommentarer

Helene
,
Det hørtes veldig slitsomt ut ja, du er så flink som er med vær eneste dag!❤️ Mye å sette seg inn i skjønner jeg, ønsker dere all lykke😊
martaalise
martaalise,
Det er det... Ja, Audun hadde nok gjort det for meg og <3
nouw.com/martaalise
Nina
,
Takk for innføringen. Aldri vært i en rettssak Før.