slik dekker du bordet fint til julebesøk

Kanskje litt sent å tipse om borddekking til julaften. men kanskje dere skal ha julebesøk en av disse dager? Eller vil ta litt inspirasjon til nyttårsbordet? Det er koselig å gjøre bordet ekstra fint når det er jul og man får besøk - både for oss som gjør det og for besøket! Jeg elsker å være kreativ og hadde lett pyntet bordet fint hver dag :-) Her er mine beste tips for å få et fint bord på 1-2-3!

_______________________________________________________________________________

Velg farge - Det første jeg pleier å gjøre er å velge hvilke farge jeg vil kombinere og da er det lurt å se hvordan rommet er. I hvilke farger går rommet igjen i, møbler, gardiner osv. Har man lilla gardiner er det kanskje ikke så fint med rød pynt for eksempel. Den første fargen jeg tenkte på var rødt siden det er jul, men personlig liker jeg så godt hvitt og sølv til jul! Møbler og andre ting på spiserommet til mamma er veldig enkel å matche siden det går i brunt og beige men likevel ville jeg ha det enkelt med litt spill fra naturen.

Finn ting du kan pynte med - Man trenger ikke å ha nye ting til bordet hver eneste gang man skal invitere til besøk. Det er veldig fint å variere men da kan man se i huset etter ting man kan bruke på bordet. Kanskje noen helt andre lys, noen lykter, pynt osv. Jeg brukte feks noen lys som egentlig stod på gangen og julekuler fra treet. Alle i sølv og hvit-toner slik at det stod i stil med det andre jeg hadde tenkt ut.

Gå ut i naturen - Er du heldig å har et tre i nærheten er det fint å klippe av noen grener for å pynte med litt grønt. Synes det gir ekstra julestemning også er det jo helt gratis :-) Jeg brukte det til å pynte i midten og på fatet. Lønner seg å la det tørke litt så man ikke får en våt duk. Grønt er så fint til hvitt og sølv! Skulle hatt noen kongler også, men ble for knapt til å gå ut i skogen.

Tenk strategisk - Om man skal pynte med høye ting så er en tommelfingerregel at man ikke skal pynte så høyt. Det er veldig fint men kjedelig når gjestene ikke ser hverandre. Høyt kan man pynte med om det ikke er så tjukt. Disse lysestakene er ikke i veien, men likevel høye.

Pynt - Har man dekketallerken eller brikker så er det veldig fint å bruke for å få det til å se gjennomført ut. Disse sølv har mamma hatt i mange år - og de er like fine! Elsker å bruke slike selv. Absolutt noe jeg anbefaler å kjøpe. De "diamantringene" som holder på plass bestikk er også fint å ha, men det kan fint lages selv. Man kan feks knyte bestikk og servietter med et silkebånd eller hamptråd?

Servietter - For å få denne effekten på servietter så bruker jeg to forskjellige. En med mønster som er foran og et helt enkelt hvitt bak. For å få det fint så bretter jeg begge serviettene jeg vil bruke ut, så legger jeg det jeg vil ha fremst over den andre. Løfter så i midten slik at den hvite kommer bakerst også trer jeg serviettringen over. Etter det legger jeg bestikk og litt grønt inni.

Bordkort - For å få prikken over i-en må man ha navnlapper hvor folk skal sitte. Da blir et vanlig julebesøk trappet opp ett par hakk! Man kan lage eller kjøpe bordkort. Vanligvis bruker jeg et tjukt ark som jeg bretter fint og skriver på med gull/sølv penn, men i år ville jeg ha pepperkaker som bordkort. Laget de til kvelden før slik at glitteret skulle få stivne. Brukte Dr.Otker sin glitterpenn slik at det ble spiselig. Pepperkakene er kjøpt, men til neste år skal jeg bruke hjemmelagede ;-)

Lag det koselig - Bruk masse lys! Jeg elsker stearinlys! Blir godt og varmt også :-)

enkle tips:

__________________________________________________________________

Husk å gi alle gjester to glass! Ett til vann/brus og ett til alkohol.

Knivbladet på kniven skal alltid vende innover.

Ikke bland for mange farger. Se deg rundt i rommet etter "rot" som kan forstyrre. Det kan hende at bordpynten din er veldig fin, men at noe i bakgrunnen distraherer deg fra å se det.

Rydd unna ting som ikke hører hjemme på spiserommet.

Mix hjemmelaget og ting du har kjøpt! Det pleier å bli fint :-)

steg for steg

_________________________________________________________________________________________________________

Tok bilde steg for steg slik at dere kan se hvor enkelt det er :-) Følg meg gjerne på facebook HER for flere tips.

Marta Alise

Liker

Kommentarer

Helene
,
Wow!😍 Så utrolig fint! Så flink du er til å pynte, det var kjempe fint:)