siste uken i Afrika

Da har jeg endelig fått meg til å gå innpå bloggen og skrive noen ord. Det er virkelig ikke lett når man har feber, er trøtt og lat. I går gikk vi å la oss i ni-tiden! Ni-tiden!!! Er det mulig. Jeg hadde også min tredje bloggfrie dag helt siden jeg startet for 1,5 år siden. Jeg HATER når jeg lar det gå en hel dag uten at jeg legger ut noe, men i går hadde jeg ikke noe valg.

Vi ble hentet på flyplassen av faren til Audun. Vi er heldige som ble kjørt både til og fra. Det er faktisk en hel time til Kristiansand.. Når skal Arendal få egen flyplass? Haha :-) Og ja, vi ble selvfølgelig stoppet i tollen. De ventet på oss. Vet ikke helt hva de tenker men når vi blir stoppet på vei ut av landet så går vi ut i fra at vi blir stoppet når vi lander også. T-r-a-k-a-s-s-e-r-i-n-g.n-o Men vi slapp å bli der mer enn 5 min, woho! Når vi kom hjem var det rett på kjøkkenet for å gjøre klar middag. Jeg hoppet i dusjen og Audun disket lasagne med salat. Kjentes så godt å spise etter så mange timer på reise, men jeg må si at jeg ikke har så mye smak i munnen. Til frokost i dag spiste jeg egg og bacon, kjente ikke egg-smaken. Kun litt av baconet, når går dette faenskapet bort? Stinker apotek av meg.

Forrige uke hadde vi en mange fine oppturer men også noen nedturer, som dere vet. Her er de;

________________________________________________________________________________________________________

ukens hendelse: Dagene i Soweto, tirsdag til torsdag hvor vi var med ungene og lokalbefolkningen. Så mange unike og interessante historier. Kunne ønske vi hadde et filmteam bak oss hele turen slik at ALT kunne bli dokumentert og vist dere. Ellers var siste dagen på safari før vi dro videre - helt fantastisk. Det var mandagen og da var vi på siste safaritur ute i bushen. Å se utallige zebraer, gnu, neshorn m/ baby og andre dyr leve og spise i fred sammen va rhelt spesielt.. Jeg kommer aldri til å glemme det synet. Vi stod også helt stille på en mark og to store neshorn kom mot oss i en ganske stor fart.. Jeg ble redd men guiden fortalte at så lenge vi kommer først på et området, så pleier det å gå fint.

ukens sang: Zahara - Loliwe. Zahara er en Sør-Afrikansk artist som er veldig kjent for sine vakre tekster hvor hun fint klarer å fortelle om historien til både landet og hennes familie. Selv om vi ikke forstår hva hun synger om (med mindre man googler det), så er musikken utrolig fin. Hørte henne for første gang i en butikk i løpet av de første dagene våre der nede. Måtte spørre betjeningen hvem som sang og siden hørte vi henne flere ganger når vi var på hotell, bar og i butikk.

(Gjertrud. Flodhesten som bodde noen meter nedenfor balkongen vår på safari. Hun er singel og elsker folk. Ikke å spise altså. Men hver gang vi ropte og lagde lyder så kom hun. Plasket og koste seg i vannet. Tror hun likte å vise seg frem.)
Ukens opptur: Å bli kjent med helt fantastiske mennesker som jeg aldri kommer til å glemme! En stor opptur er også å ha kommet hjem uten noe skader eller vonde opplevelser. Ja jeg ble syk, men det går heldigvis over :-) Med mindre det er malaria da, haha :-)

Ukens nedtur: Turbulensen på alle flyturene våre, at jeg fikk influensa og måtte gå til legen i de siste dagene våre i Cape Town og å si farvel til de vi ble kjent med på safari og i Soweto.. Vi ble en liten safari-familie de 4 dagene vi var der. Det var jeg og Audun, et par fra Belgia som hadde en fantastisk humor og som vi var med hele tiden også George. Han passet liksom ikke helt inn i begynnelsen, for han var for det første mye eldre også reiste han alene. Audun brukte mye tid på han fra starten av, men ingen av oss andre. Men han ble en av oss etterhvert og han hadde mye å tilføye. Han lærte meg utrolig mye som jeg aldri kommer til å glemme. Han var amerikansk, bodde i Hawaii, vokste opp i Alaska og har bodd store deler av livet sitt i Samao. Sikkert ingen som har hørt om det, men det er en øy i Stillehavet. Jeg har aldri tenkt på at det finnes en hel verden uti der.. Så mange eksotiske navn og steder jeg aldri har hørt om.. Så glad for at jeg møtte disse. Her er gjengen:

Ukens tanke: Denne uken har jeg vært veldig innstilt på Sør-Afrika og alt som skjer der nede. Jeg tror ikke det landet kommer til å komme noen vei. Jeg ser liksom ikke lyset. Vi opplevde så mye rasisme på de 10 dagene vi var der. Svarte mot hvite, hvite mot svarte. Den eneste personen som hadde et normalt og oppegående syn på alt som har skjedd og hvordan status er nå i landet - var sjåføren vår Abdull, som kjørte oss de første dagene. Han var farget, altså en mix av svart og hvit. Han ønsket at alle skulle bo i fred og harmoni. Mens de svarte vi traff mente at Sør-Afrika var et svart land og at hvite ikke hadde noe å gjøre der.. Og de hvite vi traff, de er født og vokst opp i Afrika, så de føler de er hjemme og synes det er forferdelig at de blir pushet ut av landet og at de ikke er velkommen i sitt eget land. Samtidig foregår det hundrevis av forferdelige ting hver eneste dag pga av hudfarge og rasisme. For en uke siden tok to hvite menn og torturerte en svart mann, de skulle legge han i en kiste og noe greier. Dere kan lese om det i VG. En av guidene vi møtte på Safari er født i Zimbabwe og er helt hvit. Han ble mobbet og banket hver eneste dag av svarte når han var liten. De tok slipset hans og knyttet det i trappen og dyttet han nedover så han ble nesten kvelt. De ga han skylden for ting hvite mennesker har gjort opp gjennom. Det ble så ille at han ble tatt ut av skolen for å få privatundervisning. Så det går begge veier og jeg skjønner ikke at folk skal bli enig. Blir lei på vegne av landet for det var så vakkert.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Glemte å nevne at intervjuet mitt i Agderposten har kommet ut. Les det HER. Nå skal jeg prøve å rydde litt her hjemme. Audun tømte koffertene utover hele walkin i går kveld slik at han kunne ta de ned i boden. Fin tanke men forferdelig irriterende! Dessverre er jeg for syk til å klikke, haha :-) Noen som vil komme å pakke ut for meg? Trenger også en vaskedame..

Marta Alise

Liker

Kommentarer

Jeanett
,
Haha 😁
martaalise
martaalise,
Anne
,
Hei, for en utrolig tur det virker som dere har hatt. Ønsker deg en fin uke.
martaalise
martaalise,
takk i like måte <3 😃
nouw.com/martaalise