siste dag på Safari - slummen next!

Akkurat nå er vi på vei til Soweto, så dette innlegget er forehåndsskrevet. Men jeg ville så gjerne fortelle dere om siste dagen vår på safari. Tar ikke risken på at vi ikke har internett i slummen.. Vi skal tross alt bo hos de som ikke har så mye og når mange av de ikke har elektrisitet eller vann, så er wifi litt for mye å be om synes jeg :-)

I går startet vi dagen på en båtsafari hvor vi hadde SÅ lyst til å se krokodille og flodhest. Dessverre så vi bare flodhest men det var så vidt. De var ikke kjempe langt fra båten, men det eneste de gjorde var å titte frem hodet. Kjedelig, men men.. Senere dro vi på safari og der fikk vi se flodhest på nært, nært hold. Det var utrolig fasinerende! Som kanskje mange vet, så er flodhesten ett av de farligste dyrene her og det dyret som dreper flest mennesker her i Afrika. Men det er ikke fordi dyret liker menneskekjøtt, for det spiser kun planter. Men den store hovedgrunnen til at mange flodhester dreper utrolig mange mennesker hvert eneste år er fordi mange afrikanere i landsbyer vasker klærne sine ved vannet. Så flodhester i seg selv er egentlig ikke så farlig, men det er ikke lurt å svømme eller være veldig nært deres territorium. Vi lærte forresten også at den kan løpe 60 km/t på land. Så vi kan ikke akkurat løpe fra dem..

På båtsafari så vi noen utrolig flotte fjell. Det var så fascinerende. Akkurat slik du ser i filmer, blant annet Tarzan som jeg ELSKER! Fikk en skikkelig Tarzan følelse.. Haha :-) Ser dere ansiktet på bildet? Det er en gorilla sier de. Det er naturen som har laget det, er det ikke flott? Den hulen ved siden av eies av bamboos (store aper) og leoparden. Her tar leoparden med byttet sitt for å spise og kose seg. Han lar alle beinrester ligge igjen. Hulen er også "første-man-til-mølla" for apene og leoparden. De vil ikke være der sammen, så den som kommer først, for være der i fred når de skal sove. Morsomt. Audun ville gå opp der, og jeg bare; hell no!

(meg og min nye safari-bff! Jeg er så lei meg for at vi ikke skal være mer med dem.. Så rart at man blir knyttet til noen så fort. Men vi har tross alt vært med de hele tiden her nede)

Etter båtsafari dro vi på "gamedriving" som betyr safari hvor vi er ute i åpne biler og ser etter dyr. Dette er tredje dagen, og vi håpte på at vi skulle få med oss løve siden det var den eneste fra "The big 5" som vi manglet. Men dessverre måtte vi innse at vi ikke kom til å se løve. Vi så mye annet bra, så jeg og Audun er storfornøyd! Eller Audi, som han kaller seg her nede. Ingen klarer å si Audun, haha :-) Vi så masse zebraer, sjiraffer, bøfler, nesehorn og antiloper. Det som gjorde denne dagen 100 ganger bedre enn de andre var at vi var utrolig nært dyrene. Vi stod bare noen meter fra de og vi fikk sett de sammen. Det ble så mange fine bilder og videoer. Gleder meg til å vise dere ordentlig.
Men nå skal jeg fortelle dere noe grusomt. "Poaching" er et stort problem her nede. Det er "jegere", eller fattige menn fra andre land i Afrika som er hyret inn for å ta hornet til nesehornet. Dette er veldig ulovlig men dessverre er ikke konsekvensene store nok for at folk lar være å gjøre det. Hornene blir solgt på svarte børsen for flere hundretusen til spesielt Vietnam og Kina. De tror at hornene kurer kreft og noen bruker det også til pynt. Men hornene inneholder det samme som er i hår og neglene våre, kun keratin. Så nei, det kurer absolutt ikke kreft men de tror det. Det verste er at disse jegerne kommer inn i parkene ulovlig og skyter nesehorn for å så kappe av de begge hornene. Ofte dør de ikke av det og de ligger bare der å lider. De har akkurat funnet to nesehorn som har blitt offer for dette faenskapet. For å unngå dette så prøver de ansatte her nede å skjære av de hornene - men kun over der de har nerver. Akkurat slik vi klipper neglene våre. Dette må de gjøre hvert 2 år, for de vokser ut igjen. Men i den parken vi var i, så hadde de glemt noen nesehorn og akkurat disse ble offer for det. Grusomt. Det skjer også at de som driver safariparkene blir utsatt for skyting av disse jegerne når de blir oppdaget. Hadde konsekvensene vært store, som fengsel i flere år så hadde det nok ikke vært så mye av det. Men dessverre er mange av jegerne fra veldig, veldig fattige kår. Så for dem, å sitte i fengsel i ett par mnd ingen straff. De har det faktisk bedre i fengsel hvor de får mat enn i slummen. De får også ett par tusen rand i betalt, som tilsvarer kanskje 1000 kr, mens bakmennene tjener store penger på dette. Et stort problem her nede, hvorfor gjør ikke myndighetene noe med det? Safari eierne regner med at nesehorn vil være utryddet innen 10-15 år.. Tragisk!

(Se på det ansiktet da..Alt for fin.)

Noe som var veldig morsomt og hyggelig var denne "chitaen", vet ikke helt hva de heter i Norge men det er IKKE en leopard. Den klatrer ikke i trær slik som leoparden, men den kan løpe 120 km/t og er helt annerledes i pelsen. Denne chitaen er faktisk et kjæledyr på en "logde" vi besøkte i går. Den blir ikke foret med mat, det måd en skaffe selv ute i villmarken, men den er oppvokst på gården og elsker å være rundt mennesker. Skjønner ikke at ansatte og turister som bor der klarer å ha den rundt seg som om det skulle vært en hund. Men joda, den har vært der helt siden den var liten og den elsker å bli klappet. Jeg holdt meg unna men den elsket når Audun koste med han. Den fulgte også etter oss hele tiden og la seg ned der vi var. Den elsker mennesker. Tre små guttunger drev å lekte med den, klappet og koste med den. Helt sykt å se på. Det mest fascinerende er at den ikke blir matet av dem, så den er helt vill. Hadde aldri turt å være rundt den, tenk når den er sulten, men ikke får tak i antilopen sin? Wow. Folk er tøffe her nede! Det vi lærte med dette dyret var at den har 2 brødre og siden de to brødrene prøver å parre med henne så jager hun de vekk. Hun hater de. For hunnene er det ekkelt og unormalt å parre med noen av sitt eget blod, men for hannen er det helt naturlig. Menn er noen ekle jævler altså, haha :-)

Slike beinrester er det over alt. Vi så til og med beinrester med skinn og ansikt på.. Den var bare halveis ferdig, men tror leoparden eller løven flyktet når den hørte oss. Fikk dessverre ikke bilde av den siden det var mørkt, men det var litt ekkelt altså. Haha :-)

Nå skal jeg legge vekk pc og snakke litt med de andre. Det er tross alt siste kvelden vår. Vi er samlet her ved spisesalen og skal drikke noen glass med vin. Etterpå skal vi pakke og i morgen tidlig skal vi reise til Johannesburg også videre til Soweto! Håper kamera og mobilen overlever :-) Om noen har vært i Soweto må dere gjerne komme med tips!

__________________________________________________________________________________________________________________________

Sender dere klemmer!

Marta Alise

Liker

Kommentarer

Lise
,
Herlig. nyt videre
martaalise
martaalise,
Lisa
,
Cheetah 😘 Gepard på norsk ☺️
martaalise
martaalise,
haha 😋 at jeg ikke visste dette! Audun sa det hele tiden men jeg bare ; "nei ingenting som heter gepard" - hahaha!
nouw.com/martaalise
Helene
,
Så utrolig spennende! mange fine bilder <3 så utrolig trist og lese om neshornene 😟 også helt sykt med den "hunden" haha hadde aldri turt det, dyr er flotte da <3
martaalise
martaalise,
ja de er kjempe slemme med de :-O
nouw.com/martaalise
Jeanett
,
For et fantastisk eventyr 😊
martaalise
martaalise,
Det var det <3
nouw.com/martaalise