ukens serietips

Nå er det noen uker siden jeg har anbefalt en serie, ikke sant? :-) I Spania fikk jeg helt dilla på denne serien! Switched at birth. Den finnes ikke på norske netflix, men kanskje dere kan finne den på nett? Den er så koselig og jeg fikk sett hele 3 sesonger når jeg var der nede. Var helt hektet! I begynnelsen tenkte jeg at den kanskje var litt barnslig og ikke så spennende, men så ble jeg så glad i karakterene og det ble mer og mer drama - så da var det verdt å se likevel. Etter dette gikk det bare oppover og oppover!

Som dere skjønner, så er denne serien er en dramaserie, men med good feeling!

To familier, rammet av en trist, men fin hendelse forenes. To jenter blir født på samme dag, men på sykestuen blir de byttet om. Allerede på første episode blir man kjent med disse to jentene som nå har blitt tenåringer. Bay er egentlig latino, men vokser opp hos en rik og velstående amerikansk familie som består av mor, far og en bror. Daphne er lys med rødlig hår og hun vokser opp hos moren sin og mormoren i litt hardere strøk. Faren er fraværende og Daphne er også døv.

Etter at de finner ut av hverandre og at de faktisk ble byttet om, møtes de for å snakke om hvordan de skal gjøre det videre. Jentene vil bli kjent med den motsatte familien og det vil også foreldrene. Men oppi alt dette oppstår det konflikter og når Daphne og moren flytter inn hos den amerikanske familien blir det drama uten like! Jentene er som sagt tenåringer og med det følger det utrolig mye som skjer - men foreldrene bidrar også med at det går opp og ned.

Først og fremst likte jeg serien fordi den er koselig og har en good feeling gjennom hver eneste episode. Jeg ble oppriktig glad i karakterene. Serien er også utrolig viktig for en av hovedpersonene er døv. Hvor ofte ser man flotte, unge karakterer i en film/serie - som får deg til å se opp til dem - også er de døve? Det synes jeg det skal bli mer av. I flere episoder så tar de vekk lyden helt i noen minutter, slik at vi skal skjønne hvordan det er for dem og hvilke utfordringer de døve har. Dette synes jeg er så fantastisk bra og klokt gjort! Jeg fikk også lyst til å lære meg tegnespråk - og jeg er garantert ikke den eneste etter å ha sett serien.

Jeg lærte mye av serien, som feks at mange døve kan høre noe, noen er flinke til å snakke slik at du forstår dem og noen leser lepper utrolig godt. Så det finnes flere stadier. Også finnes det døve som har blitt så mobbet av hørende, at de har store fordommer mot personer som ikke er døve. Flere karakterer er døve, så det er ikke bare hovedkarakteren. Hennes venner, foreldre av venner, skolen for døve osv. I serien er det feks en gutt som er døv, men hans familie er ikke, og de har aldri interessert seg i å lære seg tegnespråk - selv om de har en sønn som er døv. Så de har aldri pratet med guttungen sin. Utrolig trist og vondt, men dessverre en realitet for noen. Etter at jeg så denne serien så måtte jeg google hvordan de døve lever og hvordan de takler de utfordringene og fordommer i hverdagen. Jeg ble litt lei meg, men synes det er viktig at vi er opplyst. Mens jeg var i Spania fortalte jeg lillesøsteren min Melisa om serien og da sa hun at det burde være obligatorisk med tegnespråk på skolen for alle - og jeg er helt enig! Hva skal vi med to norskspråk når vi er en så liten nasjon? Vi forstår jo nynorsk, selv om vi lærer og snakker bokmål - og omvendt.

Håper dere finner serien på nett eller at dere purrer på Netflix at den skal komme! En så viktig serie burde alle få med seg. Og det som er så fint med den er at hele familien kan se den sammen. I hvertfall sammen med barn som har lært seg å lese teksten på skjermen :-)

Marta Alise

Liker

Kommentarer