Når man blir dolket i ryggen av journalister

Hadde egentlig gledet meg til å oppdatere dere. Jeg hadde en slags forventning hele uken om at jeg skulle åpne pcen lørdagsmorgen og fortelle dere hvor kjekt jeg hadde det i går kveld og at vi har en god artikkel i VG som dere kunne lese. Men det kan jeg ikke. Kvelden var fin og vi koste oss på Vixen, helt til vi sjekket VG. Jeg ordnet medlemskap med en gang slik at jeg kunne lese og se hvordan det ble. Dette resulterte selvfølgelig at vi bare måtte hive oss i en taxi, for kvelden ble ødelagt. Hver gang jeg har fortalt noen om at jeg har gjort et intervju eller skal, så sier folk at journalister prøver å lure deg og prøver å få deg til å fremstå som en annen. Jeg har alltid tatt de i forsvar - nettopp fordi de journalistene jeg har vært i kontakt med, feks; Agderposten, P4, Aftenposten, Dagbladet, Nettavisen osv, har behandlet meg med respekt og fremstilt meg akkurat slik jeg er og skrevet det jeg eller vi har sagt. Men nå, skjønner jeg godt hva de mener, for etter gårsdagens eller nattens innlegg på VG som ble lagt ut er IKKE dette okei. Det er akkurat som at de ikke skjønner det vi har understreket gang på gang; Det er ikke bare oss to vi må ta hensyn til. Det er familie på begge sider og kriminelle Audun har en fortid med. Dette er skrevet av en journalist som spurte om å få komme til oss og som således har vært invitert til vårt hjem. Her er det jeg er misfornøyd med;

- For det første så åpner de hele artikkelen med; "Er det greit å elske noen som er kriminell?" Audun har kjempet så hardt siden han slapp ut fra varetekt i begynnelsen av 2014. Han er tidligere kriminell og har stått frem med dette. Jeg synes det er utrolig dårlig gjort og ikke minst, en farlig overskrift som kan ødelegge utrolig mye.

- Audun ble frikjent for besittelse over 20 kg hasj i løpet av rettssaken - dvs at han blir dømt for litt over 50 kg og ikke 78 kg. Jeg synes det er et stort kvantum uansett, men det har mye å si i straffeparagrafutmålingen. Dette er vår skyld, for vi fikk sitatsjekk på mail og skulle ha sagt i fra med en gang. Men jeg trodde at vi skulle få se hele artikkelen i sin helhet før den ble lagt ut, for slik har andre aviser gjort det. Dessverre for oss som ikke har så mye erfaring med dette, så trodde vi at dette var hele artikkelen og at ikke andre eller annet skulle bli dratt inn. Men det har jeg skrevet mer om i neste punkt.

- De har flettet inn sitat fra en samlivs-ekspert som forteller om at mange kvinner ønsker å være i et forhold hvor mannen er i fengsel, eller er kriminell. Det står nederst i artikkelen; "Schmidt nevner også et fenomen der kvinner blir tiltrukket av menn i fengsel. I USA finnes det til og med nettjenester der kvinner kan bli kjent med innsatte. ? Det er en del kvinner som blir tiltrukket av alfahanner, eller «bad boys». En romantisk drøm spesielt kvinner kan ha er at «han trenger bare kjærligheten fra meg. Da vil han endre seg», sier hun."

Dette har kanskje vært min største kamp. Jeg er ikke en av disse kvinnene, jeg har aldri ønsket å være sammen med en som har vært kriminell eller er kriminell. Jeg har hatt et beskjedent ønske om å bli et talerør for dem som er i min situasjon og har valgt en åpenhet som jeg selvsagt vet kan virke naiv, men jeg har tro på mennesker. Jeg stoler på at de aller fleste ser at dette er først og fremst med en hensikt å belyse hvordan pårørende har det; ikke for at en avis skal vri det til for å få opp lesertall. Jeg ble forelsket i Audun for den han er og hvordan han behandlet/behandler meg, ikke pga at han hadde begått lovbrudd. At dette er tatt med ødelegger stort for meg, da flere KUN leser overskrift og det som står i rød ring. Jeg ble kjent med Audun mens han studerte på BI. Han var en innsatt, men han var ute i det fri 12 timer i døgnet. For alle andre som ikke visste, så var Audun en vanlig person og det var slik vi ble kjent også. At han valgte å betro seg styrket selvfølgelig min oppfatning av ham, men det er ikke derfor jeg er sammen med han. Hadde jeg hatt ett ønske om å være sammen med en kriminell, så hadde jeg vel også hatt en fortid med kjærester som var har vært det - og det har jeg jo IKKE. Jeg synes hverken det er kult eller bra å ha et forhold til en som skal i fengsel, eller som har vært. Jeg synes det er vondt og forferdelig trist at vi skal være fra hverandre og ikke minst at han må gjennom så mange år bak murene. Heldigvis vet de som leser bloggen og de som kjenner meg dette.

- Motivasjonen til Audun for å stille opp i VG, Insider, her på bloggen og andre steder er for å advare andre mot et kriminelt liv. Jeg føler han ofrer litt seg selv med å stå frem som ett skrekkeksempel og jeg skjønner at det ikke er like kjekt. Jeg støtter den veldig men jeg har også en motivasjon i å stille opp i media pga bloggen. Men ingen link fantes i artikkelen. Det synes jeg var smålig.

- Til mandag kommer Auduns episode på Insider og vi vil at flest mulig skal se på. Både fordi det er en viktig episode og fordi det er viktig for oss med høye seertall. Men er det en ting jeg har forstått nå, så er det at de ulike medier vil ikke hjelpe hverandre. Vi spurte fint flere ganger om de kunne flette det inn, men det viste seg å skulle være utrolig vanskelig for VG å nevne et annet media. Jeg mener det er aktuelt siden vi skal på TV på mandag + at det er det minste de kan gjøre når vi har valgt å stå åpent frem i deres avis når vi kunne helt fint valgt en annen en. Denne historien er ikke vanskelig å selge.

- Jeg må for all del ikke glemme bildene de har tatt som var forferdelige. Vi ser ikke ut som oss selv. Vi ser syke ut. Jeg forstår ikke hvilket øye som har godkjent de bildene. Heldigvis tok de med noen bilder jeg har sendt fra turer osv. Men jeg var også klar på at jeg ville se og godkjenne alle bilder som skulle publiseres.

I går natt sendte jeg en melding til journalisten som har skrevet dette innlegget og fortalte hvor dårlig jeg synes dette var. Ramset opp hva som var feil og at det er flere ting hun må få endret. Jævlig uproft å sende melding midt på natten - det vet jeg, men det er også denne artikkelen. Heldigvis fikk jeg melding i dag morges om at hun skulle komme seg på jobb å få endret det hun kunne. MEN, papirutgaven kan jo ikke endres. Så, for dem som ikke gidder å lese artikkelen på nytt og betale medlemskapet på VG+ sitter nok igjen med en annen følelse og inntrykk enn det vi ønsker. Håper de som gidder å følge dette, legger merke til forskjellene mellom papirutgaven og på det hun har endret på nettet, og slik forstå at jeg forteller ting slik de er. Jeg er så glad for at vi valgte å delta på VGTV med Mads, for der kan ingen missforstå hvordan vi er som personer og hva vi står for. Dessuten ble vi tatt godt vare på av både programleder og teamet hans. Det er det eneste som ikke gir meg vond bismak i munnen.

Men jeg skal tenke meg godt om neste gang. Jeg føler selv at vi har vært veldig selektiv med hva vi sier ja og hva vi sier nei til. Men som dere forstår, så sitter vi igjen med en veldig dårlig følelse og angrer på at vi gjorde intervjuet. De fikk til og med komme hjem til oss, Det kjennes som om vi har invitert vår verste fiende inn til oss. En som har som eneste motiv å snuske det til for oss og få oss til å fremstå slik at nett-trollene har fått seg vann på mølla. Går ut i fra at dere finner artikkelen på nett selv, ønsker på ingen måte å linke det inn her.

Nå har journalisten endret det i løpet av tiden jeg har skrevet dette innlegget. Hun har lagt inn bloggen min, Insider og endret overskrift. Men jeg har likevel lyst til å grave meg ned for papirutgaven kan ingen endre.. Jeg synes dette har blitt en utrolig stor pris å betale for å virkelig forstå betydningen av uttrykket "vil man være med på leken, så må man også tåle steken."

Marta Alise

Liker

Kommentarer