Kultursjokket

Villa Miseria

Dette er utsikten når man tar toget inn til Buenos Aires. Det første som slo meg var at det var utrolig stygt og hvorfor de ikke har gjort noe for å fikse det. Men så så jeg mer nøye på ting, og la fort merke til at her bor det mennesker. Jeg fikk sjokk. Dette er slummen man ser på tv. Trodde jeg hadde fått nok påfyll av kultursjokk. I Argentina kaller man dette for "Villa Miseria". Villa = landsby (village) og Miseria = elendighet (misery) . Denne slummen finnes utenfor hver eneste storby i hele Sør Amerika.

Fran (barndomsvennen til pappa) fortalte meg i går at disse menneskene er veiarbeidere, kelnere, butikkansatte eller; slaver, som Audun kaller det. De kommer fra Bolivia, Peru og andre land i Sør Amerika for å arbeide her. Myndighetene slipper inn så mange mennesker som mulig for å dekke disse jobbene som ingen vil ha. De får syv ganger mindre lønn enn hva en typisk argentiner får, og de lever i en evig elendighet. Det eneste livet går til er å få mat på bordet. De jobber døgnet rundt og de stopper kun når de skal sove. Det var hardt å se, og tenke på at det også bor barn her. Mange unger får ikke gå på skole, de blir sendt ut i gatene for å tigge når foreldrene er på jobb. Vi i Norge er så heldige; tror ikke vi er klar over det helt selv hvor harde kår det er her nede. Det går ikke an å tenke seg, tror jeg. Vanskelig å vite at det skjer så mye uten at vi kan gjøre noe.

Slik sitter de hver dag i de traveleste shopping gatene i Buenos Aires. Hjerteskjærende. Jeg hadde så lyst til å ta de med hjem for å bade dem, pleie dem og gi dem mat.

Marta Alise

Liker

Kommentarer