Kjære Marta 13 år


Slutt å bekymre deg så mye. Tentamener, prøver og fremføringer kjennes kanskje som verdens viktigste og verdens undergang om du ikke får en god karakter. Men sannheten er at du kommer deg gjennom alt det kjedelige og vanskelige. Livet er så mye mer enn det. Og han norsklæreren som er så etter deg som du hater kommer du aldri til å se igjen. Han er en drittsekk, og det kommer du til å mene om ti år også! Han mobber deg, men det klarer du ikke å sette ord på nå. Hun jenten i trinnet over deg som alltid er stygg mot deg og ler av deg i gangen så du ikke tørr å gå på do alene kommer i fremtiden til å jobbe i barnehage og være veldig engasjert i bekjemping av mobbing. Er ikke det jævlig ironisk? Og ja, forresten: Du har enda ikke sluttet å banne! (I en alder av 23 år) Haha.

Jeg synes så synd på deg. Du kommer til å møte mange drittsekker, du kommer til å bli så brukt, ikke bare en gang men flere ganger. De kommer til å være så slemme mot deg. Du kommer til å bruke hundrevis av timer på soverommet med tårer og dagbokskriving. Du kommer til å synes veldig synd på deg selv, føle deg hjelpeløs og verst av alt: Du kommer til å tro at du aldri kommer til å føle lykke og kjærlighet igjen! Kunne ønske jeg kunne advare deg, men alt for en grunn ikke sant? Men til slutt får du den prinsen du ønsker og har savnet. Du kommer til å bli så forelsket at du ikke vet hvor du skal gjøre av deg selv. Han er muskuløs og høy - akkurat som du drømmer om. Dere kommer til å bli bestevenner og verdens beste elskere. Han er mye eldre og med litt trøblete bakgrunn, kanskje ikke akkurat det du hadde tenkt? Men han kommer til å rocke din verden og behandle deg som en av de prinsessene i Disney verden som du ser i det skjulte. Ikke bekymre deg for at du ikke blir bedt i den og den bursdagen eller ikke får spille så mye basket som de beste på laget. Du får nye venner og andre interesser. Jeg vet du har så lyst på jobb, og det får du snart. Du blir den første av dine venninner og du får akkurat den jobben du vil ha. Du får nok en gang bevist at du gjør ditt beste! Selvom du føler at ingen andre ser det...

Ikke bry deg om ryktene som går om at du har sagt det og det eller gjort noe rart. Ikke prøv å vær noen du ikke er. Dropp all hårfargingen og alt det solpudderet. Slutt å vær så usikker. Du er kjempe fin og du kommer faktisk ikke til å forandre deg så mye. Du kommer til å ha litt bedre selvtillit, være litt høyere, men forsatt like rar, oppmerksomhetssyk og morsom. Ja, du kommer til å le av deg selv i voksen alder også. Ikke fordi du dårlig humor, men fordi du faktisk er morsom å være sammen med. Kunne ønske du så det nå. Ikke vær lei deg om at pappa ikke bryr seg om deg, han vet ikke hva han går glipp av. Du har ikke verdens beste pappa, men du har verdens beste mamma. Kanskje du ikke behandler henne like bra alltid, men hun kommer forsatt til å være din bestevenn i alle år fremover og støtte deg uansett hva du finner på. Men du må slutte å smelle med dørene og være frekk i kjeften. Mammaer blir også lei seg. Jeg er veldig glad for at du setter pris på henne og alltid snakker så fint om henne og dine to lillesøstre uansett hvem som krysser din vei. Alle skjønner at du er veldig stolt av dem. Du kommer ikke til å slutte å elske Friends og Ross Geller blir bare morsommere og morsommere!

Bergen suger og det vet jeg at du kjenner skikkelig på nå. Om snaue 5-6 år skal du til Oslo, helt alene, uten mamma. Du vil få din egen leilighet og gode venner! Du kommer til å få de beste årene av ditt liv, men du kommer også til å havne på grøfta et par ganger. Livets skole er ofte hardere enn den skolen du er vant til nå. Det blir hardt.. Helt til du møter prinsen din etter endt utdanning. Alt kommer til å ordne seg som du forstår.. Og Bergen som er så lite for deg akkurat nå, blir stort når du en gang i fremtiden bor i lille Arendal. Men tror ikke du vet hvor Arendal er enda.. OG JA, du får de store puppene du har drømt om! Bare litt senere enn du trodde..

Klem Marta 22 år, snart 23 år. Btw: Jeg elsker bursdager enda.

Jeg fyller 23 på onsdag og hadde veldig mye på hjertet. Det er så mye jeg ville ha sagt til 13 år gamle Marta. Kunne ønske jeg fikk sjansen.

Hva ville dere skrevet og rådet deres 13 år gamle jeg?


Marta Alise

Liker

Kommentarer