​HVORFOR SKAL MEDIA BESTEMME NÅR JEG SKAL FØLE OG HVA JEG SKAL TENKE!??!

(skrevet av Audun)

Krigen i Ukraina pågår, i media meldes det om massakre, død, voldtekter og landsbyer som blir jevnet med jorden. I ukesvis blir jeg föret med dette 24 timer i døgnet. Følelsene mine koker, og hatet blir rettet mot leiesoldater/ russerne som overkjører de stakkars ukrainerne. Innsamlingsaksjoner starter opp, Røde kors uttaler seg, og FN fordømmer, nærmest som vanlig. Neste øyeblikk så blir det en brå stopp. Neste følelses portal åpnes, Syria er neste headline for mediene. Ukraina blir fullstendig glemt, og verdens øyne på Krim halvøya forlatt. Nå er det kun Aleppo som betyr noe for mediene. Jeg blir overlesset av dronevideoer og andre TV-klipp av den totalt utslettende og i stykker bombede forhistoriske million byen som nå ligger der i ruiner. Barn blir ofte brukt som et virkemiddel, der de går rundt og leiter etter hjemmet sitt som ikke lenger er der. Hvorfor velger media at jeg skal fokusere på dette nå? Burde ikke media vært med på å rette fokuset på dette folkemordet år tidligere? Hvorfor nå? Kunne titusner av liv vært spart om media ikke hadde "glemt?" Hvem har bestemt at krigen i Ukraina plutselig ikke skal være interessant lengre for meg? Eller ikke skulle få min oppmerksomhet og følelser knyttet til dette?

Så gjør mediene plutselig helomvending å forlanger at jeg skal være illsint på Nord Korea og Kim Jong-un i to uker. Det er nesten som om jeg glemmer å være frustrert over at de fire Yara toppene i det statseide norske selskapet, i den mest alvorlige korrupsjonssaken i Norge noensinne, blir frifunnet og slipper unna. Denne saken som dreide seg om hundrevis av millioner som har flyttet på seg til diverse skatteparadis i varmere strøk,og gjort at norskt selskap har gått foran andre selskap i "køen" om milliard kontrakter i utlandet. Det er som om noe eller noen ikke vil at jeg skal bry meg mer om denne saken.

Den dagen som jeg påbegynte dette innlegget, så var det 2 juledag, det var nøyaktig 12 år siden et par kjempe tsunami bølger i Indiahavet tok livet av over 230.000 mennesker på få minutter. Media har bestemt at jeg ikke skal sørge dette året. For bare noen år tilbake så var avisene og annen media inkludert sosiale plattformer på meg for fullt på spesielt denne minne datoen. De spilte på hele følelsesregisteret mitt. Dette året er det som det aldri har hendt noe. Ingenting om det noen steder. Det er nesten som jeg må spør meg selv om det virkelig har hendt. Reality-check. Jeg føler at media koordinerer ofte med hverandre og spiller på følelsene våre nesten som en slags gigantisk mega sosiopat. Hvem bestemmer egentlig hva VG, Dagbladet og Aftenposten skal skrive om idag? Det kan virke som alt kommer fra samme kværna, også blir alt fordelt utover i forskjellige skriveformer og klipp-og-klim nærmest fra hverandre.

Vi vet ut ifra media i Nord Korea, Kina og Russland at staten styrer det meste av informasjon som skal komme ut til folket, dette inkluderer også sterke restriksjoner på sosiale plattformer. Både på godt og på vondt. Informasjon er makt. Vi så også hvordan et omtrentlig samlet mediakorps stod samlet i den amerikanske valgkampen. Hadde det ikke vært for det uavhengige informasjonssenteret Wikileaks, så hadde det vært liten tvil om hvem som hadde vunnet presidentvalget. Uavhengig om man ønsket den ene eller den andre som president.. Hva om dette hadde vært en annen person enn Trump, feks Bernie Sanders som også var en kandidat som amerikansk president, som hadde opplevd dette? Det å få hele pressekorpset imot seg. Hadde da folk godtatt det? Hvem styrer egentlig pressen? Og reporternes meninger? Redaktøren bestemmer hva som kommer på trykk og ikke, uavhengig av reporterens mening, altså denne personen har siste stemme i avisen. Men hvem bestemmer over redaktørens stemme? Det er mediehuset som eier avisen. Så, hvem eier mediahuset? Denne personen eller selskapet har ihvertfall utrolig mye politisk makt og kan kontrollere mye av det vi lesere skal tenke og føle om en situasjon, krig, politikk osv.

Har dere noen gang merket hvordan deres egne meninger blir skapt av media?

Media har makt til å få oss til å føle enten ille eller godt om noen. Og ikke minst få oss til å godta noe eller ikke godta noe. Velger også hvilken reklame som skal rettes imot deg. Denne maktkilden kan også påvirke vårt felles humør og mening fra alvorlige saker og til mindre alvorlige saker. Derfor er det viktig å alltid skape seg sin egne mening , og få saker som opptar en bekreftet fra flere forskjellige og gjerne uavhengige kilder. Jeg husker spesielt enda hvordan verdens medier spilte "jokeren" før invasjonen av Irak i 2002. Vi ble nedlesset av atomrakett mobilbilene som kjørte rundt på det irakiske kontinentet og bare ventet på å få skutt ut sine raketter imot resten av verden, ifølge media. 1.000.000 menneskeliv tapt + millioner mennesker på flukt, og en borgerkrig seinere, så viser det seg at media har blitt rævkjørt av CIA, sikkerhetstjenesten i USA. De hadde iscenesatt bilder på falske kompromisser, og fått med media som overhode ikke satt spørsmålstegn i riktigheten av opplysningene som førte til en ny storkrig, og etter effekten ble den "Arabiske vår" der regimer falt og sendte land i Midtøsten ut i fryktelige og nådeløse borgerkriger, der flere titalls millioner mennesker er på flukt fra sine hjem, har død og storbyene ihjelbombet til det ubebolige. Dominoeffekten fra dette blir så flyktningsstrømmen vi spesielt var vitne til i fjor. Hva blir etterspillet nå? Hvorfor blir ikke daværende president George W Bush Jr straffet? Og andre politikere /statsledere som støttet dette ? Hvorfor blir ikke diverse media som har enorm påvirkning på folket, straffet for å ikke undersøkt opplysningene de spredde rundt i hele verden nøye nok?

Er det jeg som ikke forstår noe? Vi, vanlige borgere blir straffet om vi begår lovbrudd, innbrudd, narkotika, vold, økonomisk kriminalitet osv, osv. Men hva bør egentlig straffen være for folkevalgte politikere som har sveket oss og begått enorme lovbrudd som har fått flere konsekvenser enn hva 10.000 "vanlige" lovbrudd hadde ført til? Hvorfor står disse politikerne over loven?

Det er mye i verden som jeg ikke skjønner, men å sette et spørsmålstegn til media, finne uavhengige kilder(ikke VG og Dagbladet), google eller " ta en safari tur", spør de eldre som levde i en annen informasjonstid enn det vi gjør nå, og generelt god, norsk sunn fornuft og egne meninger er noe jeg anbefaler på det sterkeste!

...en mann født 1889 var den første til å sende historiens første TV program, og starte det som skulle bli en massiv media propaganda imot folket. Det var i mars 1935. Og navnet var Adolf Hitler...

Marta Alise

Liker

Kommentarer

Turid
,
Meget godt skrevet av en oppegående og reflektert mann.
maylisee
maylisee,
Fantastisk! Flott og reflektert innlegg.
nouw.com/maylisee
Charlotte,
Detta innlegget var sinnsykt bra! Så utrulig sant det du skriver her..
barelotte.blogg.no
Anne
,
Utrolig bra skrevet👏🏻 Media har så mye makt og styrer mye av følelsene til folket.
Haldis Helene
,
Dette måtte eg vise mannen. Audun skriver nøyaktig det han har sagt i alle år.
martaalise
martaalise,
hehe så bra! <3
nouw.com/martaalise