FILMTIPS: Palmer i snøen

Er det noe jeg har gledet meg om å tipse dere om, så er det denne filmen. Jeg har ikke blitt så betatt og rørt av en film siden jeg så Drageløperen for mange år siden. Palmer i snøen ligger på Netflix og en helt tilfeldig kveld for noen uker siden lå jeg i sengen å så etter filmer jeg kunne tenke meg å se. Jeg hadde aldri hørt om Palmer i snøen og presentasjonsbilde de hadde av filmen var ikke så spesiell, men tittelen derimot, det var den som fikk min oppmerksomhet. Jeg er jo fra det mange kaller palmeland. Jeg er født i Las Palmas (Palmene), bodde mine første 5 år i Palma (Palmen) også har jeg vokst opp i Norge der det er snø. Så tittelen Palmer i snøen traff meg veldig, og det var det som fikk meg til å klikke inn for å lese om den. Også plutselig finner jeg ut at det er en spansk produksjon, hehe. Så det var ingen tvil om at jeg måtte se filmen og jeg er så glad for at jeg gjorde det. Denne danker Drageløperen og Pans Labirynt ned på 2 og 3 plass :-) Hehe!

Palmer i snøen følger to tidsperioder, en i "nåtid" og en på 50 tallet.. Vi følger først en ungjente, Clarence, hjemme i Huesca, fjellene i Nord-Spania i 2003. Hun finner noen brev som onkelen sin Kilian har skrevet til en dame i tidligere Spanske Guinea i Vest-Afrika. Og det er noen hint om at noe forferdelig har skjedd... Samtidig får vi et stort tilbakeblikk på livet på 50-tallet når Ekvatorial-Guinea var under Spania i kolonitiden. Kilian er en unggutt som drar med broren sin (Jacobo), fra fjellene av Huesca til Bioko, en øy som tilhører og ligger utenfor Spanske Guinea. Der driver hans eldre far en kakaoplantasje sammen med andre hvite spanjoler. Vi får raskt innblikk i hvor slue og jævlige de hvite er mot de svarte arbeiderne og Kilian lærer at livet i Bioko ikke er lett. Og selv om spanjolene fester og menger seg mye med de innfødte, så er det et stort skille mellom kolonistene og arbeiderne. Kilian blir forelsket i en ung, flott, innfødt dame, men hun er gift og utroskap dømmes med døden. Filmen drar tilbake til "nåtiden" hvor Clarence bestemmer seg for å finne ut av hvordan livet for onkelen Kilian og faren sin Jacobo var i Spanske Guinea og hvem denne kvinnen var. Hun må da dra fra Nord-Spania, og når hun kommer til Boiko vil hun finne ut av det fæle som skjedde... Og hva som skjedde og resten av historien til både landet og de det handler om, må dere se for å finne ut.

Helt sykt rørende, fin, trist og herlig film. Den tar deg med storm! Det eneste er at man må holde tunga rett i munnen, følge med på hver eneste detalj og holde styr på alle karakterer. Jeg sluker slike filmer rått for jeg elsker det. Det er ikke en film som man har på i bakgrunnen mens man sitter på ipaden eller telefonen. Men det tror jeg ikke man har lyst til heller. Filmskaperne har virkelig gitt alt når de har laget denne filmen. Bare scenene, fargene, landskapet og kostymene er nok til å se filmen. Det er så mange flotte farger at man blir virkelig inspirert til å reise og se verden.. Deler av filmen er forresten spilt inn i Gran Canaria :-) Funfact som jeg fant under en spansk filmanmeldelse i går. De filmet der for å prøve å gjenskape Boiko på 50 tallet.

Det var vanskelig å velge mellom alle fine bildene jeg fant på google, så det ble veldig mange denne gangen. Men håper det har gjort slik at dere har enda mer lyst til å se den! Så om du trenger en skikkelig fin og rørende film (som lærer deg om historie og) må du se denne i kveld. Den varer i nesten 3 timer.. Men den kunne vart enda lenger for min del. Jeg merker jeg savner den nå når jeg skriver om den. Jeg kunne ønske det ble laget serie istedenfor én film.. Så takknemlig for at Netflix tok den inn :-)

Akkurat nå ser vi Farmen og vi gleder oss til tvekamp. Jeg må også blogge litt i mens! Hva gjør dere akkurat nå? :-)

snapchat: martalise

Marta Alise

Liker

Kommentarer

Renate
,
Så flott at du anbefaler en så viktig film som denne. Kolonitiden i alle land var helt forferdelig og i denne filmen får du se noe av jævligste som dessverre var veldig vanlig. De hvite tar de undertrykkede innfødte. Akkurat det du nevner om scener og farger er jeg så utrolig enig også. Jeg ble helt bergtatt av filmingen og manuser, spansk film på sitt beste!

Vil også spørre deg om din mening rundt dette med gruppevoldtekten og barnet som senere kommer. Tror du det barnet er Kilian sitt, eller fra voldtekten? Det kommer ikke ordentlig frem i filmen hvem det er sitt og jeg kan lure på sånne ting i årevis.

En film jeg aldri kommer til å glemme og som jeg vil anbefale videre til alle. Spansk film burde fått mer plass enn det den gjør. Elsker Pans Labyrint også! Husker du anbefalte den for lenge siden. Vi har samme filmsmak i hvertfall. Blogg gjerne mer om filmer der du går litt i dybden. Det elsker jeg å lese om!
martaalise
martaalise,
Barnet er et resultat av voldtekten, men siden de var flere, så er det usikkert på hvem det er. Men Kilian har en kommentar om at han ingen kommer til å se forskjell eller lure på om barnet ikke er hans og at han skal oppdra barnet som sitt eget, så jeg tror det er broren sitt. Hun måtte jo også dra vekk ett år.. Tusen takk for fine ord! Skal selvfølgelig bli flinkere til å gå mer i dybden 😊
nouw.com/martaalise
irenekeser
irenekeser,
Denne må jeg se! Takk for tips 😊
nouw.com/irenekeser
Marte
,
Den beste filmen jeg har sett!! Takk for tipset, Marta <3
martaalise
martaalise,
Så kjekt å høre!
nouw.com/martaalise