enkel kalkunmiddag - oppskrift

Forrige uke bestemte jeg meg for å overraske Audun med kalkun. Men, lite visste jeg at den trengte å tine i noen dager + at jeg trengte noen tips om hvor jeg kunne få tak i en hel kalkun. Har aldri sett det i norske butikker, men det er visst veldig vanlig - haha :-) Så da fikk han vite mine planer og han ble selvfølgelig veldig glad, for det er skikkelig jul for han!

Dagen ble mandag og da måtte jeg google meg ihjel for å finne en oppskrift som var forståelig og enkel. Jeg har tross alt ALDRI spist eller tilberedt en kalkun.. Aldri vært i nærheten faktisk. Men det gikk bra og den oppskriften jeg brukte vil jeg gjerne dele med dere. Den er satt sammen av Jamie Oliver, Gordon Ramsey, tips fra damen på butikken og ting mamma har lært meg på kjøkkenet. Det ble veldig godt og jeg håper dere vil prøve! Perfekt nå til jul - også er det så mager mat + billig = bonus :-)

du trenger:

1 kalkun, 3 røde epler, 4 mandariner, 1 rødløk, 14 gulrøtter, 4 chili, cherrytomater, hvitløksfedd, 250 gr smør, olivenolje, rosmarin plante, salt, pepper, timian

slik gjør du:

1. Sett ovnen på 250 grader og skjær opp gulrøtter i strimler, mandarin i to, løk i båter og epler i biter. 2. Ta frem ett stekebrett og hell litt olivenolje over før du legger alle grønnsakene/fruktene + chili og hvitløkbåtene oppi. 3. Legg kalkunen på et skjærebrett og ta ut av det som ligger inni. Når den er klar kan du legge den oppå grønnsakene. Det skal stekes sammen. 4. I en skål blander du smør, hvitløk, rosmarin og en stor ss olivenolje. 5. Smørfyllet smører du kalkunen med. Både utenpå skinnet og innenfor skinnet.

6. Det var litt vrient med det første men bare jobb deg gjennom skinnet og fordel smøret godt utover. Om du har mye til overs kan du putte det inni kalkunen. Dette gjør kalkunen saftig. 7. Legg noen mandarinbåter inni kalkunen sammen med litt rosmarin, krydre godt over hele kalkunen. Jeg brukte salt, pepper og timian.

8. Da er kalkunen klar for ovnen. Når du legger kalkunen i ovnen skrur du ovnen ned på 180 grader 9. La den stå 35 minutter x ant.kg. Vår kalkun var på 5 kg, så da stod den i 175 minutter :-) 10. Når kalkunen er ferdig i ovnen tar du den ut og setter den på benken med aliminuumsfolie over. Her skal den stå i 2 timer før den er klar for servering.

I mellomtiden kan du lage tilbehør. Jeg hadde mandelpoteter, brunsaus, tyttebær, cherrytomater og gratinert brokkoli, også ble grønnsakene under kalkunen en del av tilbehøret. Om noen av dere vil prøve dere på gratinert brokkoli så er oppskriften lagt ved rett under her. Den var sykt god!

du trenger:

1 brokkoli, 5 dl revet ost, 4 ss smør, 4 ss hvetemel, 7 dl melk

slik gjør du:

1. Kutt opp og kok brokkoli lett med litt vann. 2. i en stekepanne smelter du smøret og blander det ut med hvetemel og melk. La det få et oppkok. 3. ta frem en form, legg brokkoli oppi før du heller blandingen fra stekepannen utover. 4. Strø godt med ost over før du krydrer med salt og pepper. 5. stek i ovnen på 250 grader i 10 minutter. (PS:Lurt å sette den inn når kalkunen hviler på benken siste halvtimen.)

TIPS:

___________________________________________________________________________

1. Husk å beregne dager fra du kjøper kalkunen til du skal servere den. Kalkunen må tines.

2. Jeg lærte at man må beregne 5-600 gr kalkun per person.

3. Siden vi hadde 5 kg kalkun til 4 personer så skjærte vi opp kalkunen etter middag. Vi lå de skivet i poser og satt de i fryseren. Mye god mat som lett kan serveres i salater ved en senere anledning.

4. Husk å sette ovnen på 250 grader også ned til 180 grader. Da blir den krispy utenpå og saftig inni.

5. Utforsk med grønnsaker og frukter! Jeg tok bare det jeg hadde hjemme :-)

6. På Coop hadde de den billigste kalkunen. Der betalte vi 23,50 kr per kg.

7. Underveis i stekingen av kalkunen er det lurt å ta en stor skje og helle kraft over kalkunen. Det er med på å gjøre den saftig.

____________________________________________________________________________________

For flere oppskrifter kan du trykke på "mat og trening". Følg meg gjerne på facebook HER

for oppdateringer :-)

Marta Alise

Liker

Kommentarer

hannagothberg
hannagothberg,
Ha en fin dag, KRAMIS!
nouw.com/hannagothberg
Maylin
,
Så utrolig godt !
Helene
,
Kalkun er veldig godt det!:) den så veldig god ut!😍 Vi pleide alltid å ha det på nyttårsaften😊