en viktig dag

Det er svært sjeldent jeg skriver om kvinnekampen og kvinnenes rettigheter, men i dag er det Kvinnedagen og da synes jeg det er okei med et lite innlegg. Det er absolutt ikke en av mine hjertesaker, men det kunne lett vært det om jeg hadde engasjert meg litt mer. Men selv om jeg ikke engasjerer meg 100 % så har jeg mange meninger om det. For det første, er det ikke utrolig at man må ha en dag eller en slags markering til oss kvinner? En dag der vi skal sette pris på våre rettigheter som egentlig skulle vært en selvfølge? Jeg blir så irritert av å tenke på at kvinner en gang bare var likestilt som barn her i Norge, mens mennene bestemte og herjet som de ville.

Vi tar kvinner, som aldri har fått kjenne på kroppen at noen andre bestemmer over oss - må ikke glemme at det forsatt finnes kvinner uti verden hvor en bror, far og ektemann styrer livene deres som om de skulle vært barn og umyndig. Det er til og med mange kvinner i Norge som lever slik. Dessverre, er det kulturer, lover og land som ligger 100 år tilbake i tid, som gjør at kvinner ikke får lov til å kjøre bil, stemme, reise hvor de vil, gå ut av huset osv. Tragisk, men det er faktisk hverdagen til mange kvinner, selv i dag, i 2017.

Grunnen til at jeg har tatt med disse bildene er fordi det er fra en veldig spesiell dag. Det er fra Egypt turen til meg og Audun som vi hadde i mai 2015. I løpet av den uken vi var på chartertur så booket vi en båttur som for alltid vil være i minnet mitt. Båtturen var for det første veldig gøy, men det som satt et stuck i meg var at vi kjørte båten 10 km unna Saudi Arabia. Å stå i bikini, med en drink i hånden på en båt med mange andre så nært en verden som for meg er så fremmed og annerledes var veldig spesielt. Det var utrolig surrealistisk å være så nært kvinner som lever i et land som Saudi Arabia, der rettighetene nesten er lik null for kvinner - mens jeg stod der, litt brisen, i bare bikinien, så frigjort og naken. Så lite som 10 km skilte oss, men likevel så lever vi i to helt forskjellige verdener. Det er også rart å tenke på at jeg, jeg kan uttale meg i media, skrive blogg om akkurat det jeg vil og åpne meg når det passer meg, mens de, de kan ikke gå ut av huset uten å dekke seg til engang. Deres stemme er null verdt. Jeg snakket litt om dette i en videoblogg hvor jeg fortalte om mine 5 sterkeste øyeblikk de siste årene. Om du vil se den, kan du trykke HER.

Det som også var veldig spesielt fra denne dagen var et par fra Saudi Arabia som også var turister på denne båten. Det var en ung mann, et lite barn og en kvinne som selvfølgelig var heldekket til. De stirret veldig på oss, og da spesielt kvinnen. Det var et mer nysgjerrig blikk enn et stygt blikk, men jeg husker vi lå veldig fort merke til det og det var litt ubehagelig. Spesielt når vi skulle uti vannet for å snorkle, for da stod vi i bare bikinien. Men, på slutten av båtturen når vi skulle hjemover til hoteller så kom det en magedanser. Magedanser har veldig lite klær på seg og fremstår ofte som veldig sexy. Men det rare og ironiske her, var at denne unge mannen fra Saudi Arabia ble veldig ivrig. Han startet å klappe, danse og heiet virkelig på denne damen. Synes det er så ironisk. I de landene der kvinner må dekke seg til, er magedansere underholdning.

Jeg er glad jeg lever i Norge, selv om vi forsatt har ting å ta tak i - så er det bare småting i forhold til mange andre kvinner i verden. Det er veldig deilig å våkne hver dag og vite at jeg er min egen sjef, at jeg eier min kropp og min stemme.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________

snapchat: martalise

Marta Alise

Liker

Kommentarer