IZAMAL

the yellow town

Hei dere! Nå ser jeg at det er natta hos dere, men her er den bare fem om dagen. Jeg har vært inne på rommet mitt i hele dag. Har kun vært nede for å spise og for å gå på do. Vi er alle syke og flesteparten har fått beskjed om å bli hjemme. Litt kjedelig, men jeg har fått slappet av masse :-) Det er ganske deilig. Været har vært rævva i dag også. Bare regn og kliss.. Så jeg nyter litt å være syk faktisk. Selv om jeg gledet meg til å være med barna i dag. Prøver igjen i morgen...

Men dette innlegget skal være om Izamal - den gule byen! Det er på topp 10 ting å gjøre når man er her og jeg har hatt veldig lyst siden jeg skjønte at jeg skulle hit. De andre sa det bare var én bygning som var gul og at det ikke var verdt å dra, men hele byen var seriøst gul!!! Tok så mange videoer slik at de skulle få se. Haha. Gjett om de angret. Vi fikk også besøkt tre maya ruiner som ligger midt i sentrum. En svær en og to mindre.

Med en gang vi ankom Izamal, så ble vi stoppet av en fyr som ville selge oss en "tour" rundt i byen. Det var det beste vi kunne ha gjort! Vi fikk se så mye! Den mest fascinerende var jo pyramidene, men også det å se andre nabolag som lå rett utenfor sentrum. De var så falleferdig og ødelagt - og folk bor forsatt der! Uff... Får vondt i hjertet mitt. Men en del av denne opplevelsen er jo også å se hvordan meksikanere lever. Både på godt og vondt. Vi så alt fra stråhytter til finere murbygg.

Grunnen til at byen er gul er fordi spanjolene malte den etter dårlig samvittighet. De ødelagte alt for mayaene og etterpå skjønte de hvor mye galt de hadde gjort og hvor alvorlig det var. Mayahistorien er jo meget viktig her. Og de tok liv av omtrent alt. Så da malte de byen gul til ære for dem. Gul for maisen. Spanjolene fant en bok som de oversatte og der stod det at menn kom fra maisen, og derfor ble det gult i hele byen. Og grunnen til at de ødelagte alt til mayaene var fordi at mayaene hadde mange forskjellige guder, som sol og hav, krigsgud, død, tordengud + mange flere, men spanjolene ville kvitte seg med deres tro og innføre katolisisme.

På rundturen lærte vi også mye om byen rundt og hvordan mayaene levde før. Vi stoppet ved flere trær og lærte mye om dem. Var litt tørt helt til vi stoppet ved et tre med blader som var skikkelig ruglete og harde. Og de brukte mayaene til å vaske opp med. Kunne faktisk skrubbet kroppen med den også, hehe.

I Izamal var det også fascinerende å se i nabolagene for alle gatene hadde et dyrenavn. Noe som også er bevart fra mayaene. Det kjekkeste jeg lærte er helt klart at kvinnen er viktigere enn mannen i mayaenes tankegang :-) Haha! Endelig!

Vi var også i den andre største kirken i verden. Den største ligger i Vatikanstaten og nr to er denne hvor jeg står foran. Veldig kult! Den var sååå svær! Og vi fikk se en nonne og flere munker. Jeg fulgte etter nonnen inne i kirken for hun gikk i en gang med noe vann. Hun gikk så videre inn i "privat område", men jeg ble så nysgjerrig, så da måtte jeg bare se hva hun skulle. Fikk stoppet henne og spurt alt jeg lurte på. Hehe. Sånne nonner har jeg bare sett på film. Synes livsstilen deres er veldig fascinerende! Tenk å vie hele livet sitt til gud og kirken, og aldri få seg en normal jobb, mann og barn?

Det var en veldig spennende dag og jeg koste meg skikkelig mye! Det var masse liv i sentrum med tivoli, livemusikk og dansende folk <3 Elsker Mexico! Jeg kommer nok til å besøke pyramidene med Audun en gang i fremtiden, men neste gang skal jeg ha et annet antrekk og gode sko. Å klatre oppover de pyramidene var ikke bare bare! Det er både slitsomt, varmt og hardt! Fjooo!

Nå er det snart klart for møte her i huset. Folk har laget en hel liste over ting de skal klage på. Jeg tror jeg skal finne frem popcornet og sitte meg i hjørnet. Det blir nok min tur til å klage en annen gang, men akkurat nå sparer jeg meg - for jeg er fornøyd tross sykdom og vann/elektrisitet som mangler.

følg meg på snapchat: martalise

Marta Alise

Liker

Kommentarer

EmmaGrabergs
EmmaGrabergs,
Monica
,
Blir så imponert av deg!! Du er virkelig ei tøff dame, med et stort hjerte! Elsker å lese om hva du opplever. Jeg hadde aldri turt. Gi alt til barna du underviser- de trenger å bli sett! Klem!
martaalise
martaalise,
❤️❤️❤️ phh
nouw.com/martaalise
martaalise
martaalise,
❤️❤️❤️ åh skjønnn du!! takk!! og takk for at du leser 😍❤️❤️❤️
nouw.com/martaalise
Oda
,
God bedring til dere alle 😊
Nomadjournal
Nomadjournal,
Herlige bilder 🙌🏻
nouw.com/nomadjournal