dia de los muertos

En av grunnene til at jeg valgte Mexico over andre spansktalende land, var pga de dødenes dag. Dette er en feiring jeg alltid har ønsket å være en del av. Jeg har sett feiringer i filmer og lest om den på nettet. Husker også vi hadde om det i spanskklassen i 8.klasse. Det er en utrolig fascinerende bit av meksikansk kultur.

Allerede rundt 26.oktober startet feiringen. De hadde tog i byen og alle var utkledd som skjelletter. For dere som ikke kjenner til denne feiringen, så er det ca en ukes lang feiring der de hedrer de døde. Istedenfor å sørge og gå i svarte klær, slik vi gjør. Så feirer de livet til de som har gått bort. De pynter seg opp med blomster, kjoler og heftig hodeskalle-sminke også går de på graven med mat, drikke, blomster, bilder, tobakk, alkohol osv. Om den avdøde var glad i å røyke eller å drikke tequila, så får han det på graven sin også. På den måten lever han videre i dødsriket og klarer seg til neste år. I noen landsbyer graver de ut skjelettet til den avdøde og legger det tilbake igjen etter feiringen. Dette gjorde de ikke i Mérida, som jeg vet. Men vi lærte at det finnes mange forskjellige feiringer. Der jeg var, var feiringen mer maya-inspirert. Mens i Mexico City kjører de fullt ut med dødenes dag. Så jeg må nok dit, for å få den store feiringen jeg ønsker meg. Men glad jeg fikk oppleve Mérida sin <3

Det var sykt kjekt i byen hele den uken med masse underholdning og fine ting å se på. Alle butikker og gatehjørner hadde laget seg et slags alter, eller minnebord, med blomster, lykter, bilder og mat. Her kunne alle legge igjen noe de ønsket. Jeg kjøpte søtt brød som er et must på alle bord. De har en del krav når man skal lage et slikt bord og søtt brød er en av de kravene. Det viktige er å huske på de døde, sette opp et bilde av de, snakke om de og legge igjen mat slik at de overlever i dødenesrike til neste år. De må holdes i livet på andre siden også. Synes det er en sånn fin tanke. Det er ofte man ikke tørr å spørre pårørende om den avdøde, man er redd for å såre eller gjøre det verre. Men jeg liker veldig godt tanken om at man skal huske den avdøde, feire livet deres og holde "liv" i dem. I Mexico har de en dag for barn som har gått bort. Da feirer de "barnas dag". Alle barn lager ting på skolen til de barna som er døde. På skolen jeg underviste i, hadde de bilde av 4 barn. Veldig trist å ha mistet livet så tidlig. Neste dag er den "voksnes dag" - det er for de voksne som har gått bort. Siste dagen er for de som ikke har noen som bryr seg om dem. Det kan være fordi alle rundt dem er død selv, eller fordi de ikke har noe familie som feirer de, osv. Så denne siste dagen, feirer alle i Mexico, de som er døde, men som ikke har noen som feirer dem.

day of the dead

Hjemme i huset arrangerte vi en liten feiring med vin, søtt brød og masse sminke. Alle hadde forskjellige kjoler og sin tolkning på sminke. Jeg og en venninne kjøpte inn masse farger og diamanter og pyntet oss som bare det. More is more ;-)

Nå skal jeg i gang med neste innlegg fra Mexico. Jeg har så mye å blogge om!!! Jeg er vel hjemme i Norge, men har alt for mye å dele! Så stay tuned <3

Marta Alise

Liker

Kommentarer