elfenbenstriden

Vanligvis tipser jeg om filmer på fredager men i dag ville jeg tipse dere om noe som er litt viktigere, nemlig en dokumentar; Elfenbenstriden! I romjulen så meg og Audun en dokumentar på Netflix som jeg må anbefale videre. Jeg har aldri vært en typisk dyre-forkjemper som ikke spiser kjøtt og som donerer penger til organisasjoner som hjelper dyr. Men når vi var i Afrika ble jeg helt rystet over den ulovlige og store elfenben industrien hvor elefant og neshorn lider fordi noen skal ha hornene deres til pynt.

For oss i Sør-Afrika gikk det mest i neshorn og at det var et stort problem. Mens i denne dokumentaren er fokuset på elefanten. Men det er samme skitne industri som absolutt ikke er lovlig! De som driver safari og har med turister ut for å se etter dyr fortalte at de har kommet i skuddveksling med jegere som kommer for å drepe elefanter/neshorn. Dette får man også høre i dokumentaren og det er visst et verre problem enn jeg trodde. Jegerne er ofte fattige menn som får ett par hundredollar for horn som er verdt flere hundretusen. Bak de sitter store bakmenn som aldri blir tatt, som oftest fra Vietnam og Kina.

For å unngå at jegere kommer å kapper av de hornene må de som jobber på safari huske å skjære ned hornene rett over nerven på alle neshornene/elefanten hvert 3 år. På den måten unngår de at jegere kommer å kapper av de alt og dreper de. Safariguiden vår fortalte at de hadde glemt å "klippe" to neshorn i høst, og de hadde de funnet to uker senere på bakken, lidende, uten horn. De var ikke til å redde.. Så på samme måte som vi klipper negler og hår, må safariguidene gjøre det med hornene på neshorn for å unngå poaching.

Det som irriterer meg er hvor mye dyret lider for ingenting. Og som oftest blir den forlatt for å dø etter å ha bli kappet av hornene. Ligger bare der å lider. Utrolig provoserende. I Asia tror de at hornene helbreder kreft men som oftest blir det brukt til pynt. Materialet som er i hornene er bare keratin, altså det samme som vi har i hår og negler - så om noen tror de kan helbrede kreft så kan de vel bruke egne rester fra kroppen..

Kjenner jeg blir så lei meg og provosert men samtidig er det viktig at vi vet. De stakkars dyrene som ikke kan si i fra og som blir drept bare fordi noen skal pynte opp hjemmet sitt. Dere må se dokumentaren! Utrolig spennende å se når de avslører hvilke type mennesker som driver på med dette og hvordan alt fungerer. Søk opp Elfenbenstriden og lær masse!

_____________________________________________________________________________________

Følg meg gjerne på facebook HER .

Marta Alise

Liker

Kommentarer

hayatiim
hayatiim,
Forferdelig industri. Samtidig så la du ut et bilde av deg selv med ekte pels i går. Og dyr lider fordi dere ønsker å gå med ekte pels.. En like grusom industri
nouw.com/hayatiim
martaalise
martaalise,
Det er jeg ikke enig i. To vidt forskjellige industrier. Men det blir som de som spiser kjøtt og sover på dunpute, men samtidig er så etter de som bruker pels.
nouw.com/martaalise
hayatiim
hayatiim,
Sammenligner du kjøttproduksjon med pelsproduksjon?
nouw.com/hayatiim
Little sunshine
,
Du er jo bare ute etter å diskutere. Kjeder du deg? Håper du ikke får svar.
Little sunshine
,
Skjerp dere. Elfenben og pels er to vidt forskjellige. Pels man kjøper her i Norge er for det første lovlig. Sjekk ut fakta,
helene
,
Er så utrolig trist at de må kappe de av for pynt eller helbrede seg selv, stakkars dyr 😟 skal absolutt få sett denne