Det er vanskelig å hjelpe noen som ikke vil hjelpe seg selv

På søndag var vi hos en bekjent av Audun som ikke har det så bra. Han er deprimert, har ingen jobb, omtrent ingen samvær med sine barn også er han alkoholiker. Hvorfor vil noen leve slik som dette?

Helt siden jeg og Audun ble kjent så har han vært SÅ forsiktig med å introdusere meg for folk som enten har vært eller er i miljøet. Det er ikke nødvendigvis farlige folk eller brukere, mange av de ser faktisk ut som meg og deg. Men Audun vil ikke ha de i livet sitt, selv om de er greie og ikke har gjort noe direkte vondt mot noen - for han vil så gjerne lykkes som en normal A4 mann.

Men denne gangen klarte han ikke å holde meg unna. Han måtte vise meg hvordan noen av de svakeste i samfunnet lever. Og også vise meg hvor farlig alkohol er. De fleste av oss ser på dop som verdens verste problem, for alkohol er jo noe vi "normale" selv drikker, så det kan jo ikke være så farlig? Men her ser dere... Alkohol er også noe jævelskap..

Han som bor her har sittet på sofaen i over to uker. Han går i de samme klærne og bryr seg ikke om noe annet enn hvor mye han har igjen av flaska, og om han har kjøpt inn nok... Audun har vært oppe hos han noen ganger, for de har kjent hverandre i mange år. Men pga hans situasjon har de ikke vært noe nære venner. Audun maser om at han må komme seg opp, han rydder det han kan, kjøper mat til han og kaster søppel. Audun er ikke en som gir opp, han har tatt han med på utallige treningstimer for å motivere han i en annen retning, forsøke å gi han en annen hobby, men ingenting funker. Audun har hjulpet der han kan og jeg blir så lei meg over at det skal være så vanskelig å hjelpe noen som trenger det så sårt...

Marta Alise

Liker

Kommentarer

helene
,
helt rart at noen orker å leve i sånt rot, det er utrolig synd.. ble rørt å lese at Audun prøver så hardt for å få han på beinene igjen, så god han er! håper han kommer seg på beinene en dag
martaalise
martaalise,
Audun gjør det han kan... Vi trodde at PT-timer med Audun skulle fikse alt, dette var for ett år siden.. Men så gikk det ikke likevel... Audun står på som bare det!
nouw.com/martaalise
Katrine
,
Å hjelpe noen som ikke vil eller ser problemet selv er så håpløst. Men samtidig er det viktig å ikke gi opp for de som står på utsiden.
Gir de opp er det ingen grunn igjen for den som sitter midt i det å komme seg ut fra det helvete det faktisk er å være avhengig av feks alkohol.
Som forsåvidt er like ille som feks heroin.
En skummel rus.

Fint å se at du/dere belyser dette, og ikke minst gjør noen glad ved å være der/bidra.
martaalise
martaalise,
Tenker ofte at jeg hadde gitt opp for lenge siden, men Audun gir seg ikke. Kanskje fordi han har et lite håp enda... Det er helt sant, det er farlige saker! Men vi tenker sjeldent over det, siden det er jo lovlig i motsetning til andre ting!
nouw.com/martaalise
nettothoughts
nettothoughts,
Utrolig trist å lese. Jeg bruker sommerne mine på å jobbe på en rehabiliteringspost ved sykehuset, og det er dessverre så mange av disse som rett og slett ikke vil ha hjelp, men det er kommet til det at det blir innlagt på tvang. Bestefaren min er også alkoholiker, og jeg har sett mamma og søstrene hennes prøve så hardt, og gjort så mye for han, men det er som du skriver i overskriften. Det er fryktelig vanskelig å hjelpe noen som ikke vil hjelpe seg selv. Close to impossible. Syns Audun er en kjempekar som prøver, og du som støtter han.
nouw.com/nettothoughts
martaalise
martaalise,
Så utrolig fint gjort! Forferdelig å høre altså. Jeg blir så provosert, hvorfor vil de ikke bli bedre? Hva liv er det? Min bestefar er også alkoholiker, men har ikke sett han mer enn 1 gang i året før jul i 20 minutter, så jeg har egentlig ikke sørget noe særlig over det - siden jeg ikke kjenner han.. kanskje like greit. Kan tenke meg at det følger mange nedturer med en du står nær og som er alkoholiker...
nouw.com/martaalise
Rebecca
,
Åh, så utrolig synd. Er så trist at man ikke kan hjelpe noen som ikke ønsker det selv...
martaalise
martaalise,
Ja helt enig..
nouw.com/martaalise