den virkelige Cancún

Når man tenker på Mexico og Cancún, så får man bilder som dette i hodet....
Men egentlig er Cancún delt i to verdener. Det er en kunstig del, der vi turister oppholder oss, også har du den virkelige, der mexicanerne bor. I løpet av helgen i Cancún lærte jeg mye, men når jeg dro derfra - satt jeg likevel med ett inntrykk av at Cancún ikke var farlig og det skrev jeg til dere her inne også. Dette er helt feil. Cancún er sykt farlig.

I min siste kveld i Cancún, fikk jeg oppleve den andre delen av Cancún. Den fattige delen med løse hunder overalt, hus som var laget av palmer, folk som tigget, barn som var ute midt på natten. De fleste hus hadde hjemmelagede gjerder rundt huset deres, der de hadde lagt sement helt øverst og knust glassflasker rundt som stod opp med den skarpeste siden.

Mens jeg levde på hotell området med luksus så langt øye kunne se, tar det meg kun 20 min i bil, for å se disse virkelighetene med vanvittig fattigdom. Fattigdom som vi ikke kan tenke oss til. En middag for meg og noen venner i Cancún, er en ukeslønn på en hel familie. Er ikke det helt syke kontraster? Og nå snakker vi ikke én person i familien som jobber fra 8-16 - nei, flere som bidrar og jobber seg ihjel.

Som jeg fortalte, i en litt annen tone enn nå, - ble jeg invitert i et meksikansk bryllup etter å bare ha snakket med en familie ved bassenget på luksushotellet i 10 minutter. De var utrolig hyggelige og synes det var trist at jeg var alene. Og jeg ble med jeg, for det er typisk meg. Ukjente mennesker er bare gøy og jeg så på alt som en opplevelse. Jeg skal ikke ta tilbake at jeg er glad jeg ble med, for det er jeg. Men den kvelden kjørte vi ut av hotellområdet og inn i den virkelige Cancún. Jeg så det med en gang vi kjørte gjennom byen. Du ser at folk er fattige. Bygningene blir plutselig slitte og stygge, butikkene er bare av den billigste sorten, det er kaos i trafikken og politi på hvert hjørne. Når vi kjørte gjennom, så jeg det med helt andre øyne enn det jeg gjør nå. Jeg så ut av vinduet og tenkte "ahh, endelig kjenner jeg at jeg er i Mexico. Dette er bare så opplevelsesrikt! Og tenk, jeg skal i bryllup. Jeg er så heldig". Nå tenker jeg at jeg er glad jeg overlevde og ikke så noe verre enn det jeg har ramset opp. Den gaten vi kjørte gjennom - hovedgaten - er nemlig en typisk gate der det ofte er skuddvekslinger mellom de ulike kartellene i narkokrigen. De skal bare drepe fienden sin, men de driter om de tar med seg 15 uskyldige mennesker i driten. Det er vanlig at de stormer kafeer, fester, butikker etc, med skudd- kun fordi de skal ta den ene personen eller den ene gruppen med mennesker som de hater og kjemper mot. Alt dette sa min far, som jeg faktisk snakket med før jeg dro til Mexico. Han, som alle andre rundt meg - sa det var dårlig idé å dra til Mexico. Når han skjønte at jeg ikke kom til å bli hjemme i Norge sa han; "for all del, ikke gå på private fester i Mexico. Det er noe av det farligste pga skuddvekslinger". Men likevel ble jeg med i bryllupet. Tenkte at det var litt for sent for han å leke pappa nå, og at det aldri kom til å skje meg.

Og jeg var heldig. Bryllupet gikk bra og når jeg ville hjem, kjørte en av sønnene i familien min hjem til hotellet. Gjennom byen som var falleferdig og inn i det luksuriøse "Zona Hotelera". Når jeg dro fra Cancún hadde jeg et inntrykk av at alle overdrev og var dramatiske, og at jeg lett skulle komme tilbake. Men så landet jeg i Mérida, som jeg skulle bo i, i 4 uker. Hver eneste meksikaner jeg snakket med i løpet av tiden min der, sa jeg var gal som dro til Cancún på denne tiden. De spurte meg også om jeg ikke leste nyhetene i Mexico. "Nei", svarte jeg alltid. Men til slutt, i siste uken min i Mexico, begynte jeg å lese. "To jentekropper funnet naken uten hodet", "Unggutter hengt fra broer", "Kropper funnet i en koffert".. Ja, listen var lang og jeg kunne ha ramset opp eklere detaljer. Men dere kan jo bare tenke dere til det.. Meksikanerne jeg traff i Mérida som var fra Cancún, sa jeg heller kunne dratt til Irak - for det er like "trygt". Fortalte at det hørte med i historien at jeg aldri ble full, festet ikke mens jeg var der og at jeg kun holdt meg på hotellområdet bortsett fra bryllupet. Men likevel, de synes det ikke var en god idé av meg, som ungjente, alene å oppholde meg i den delen av Mexico. Så når alle i huset jeg bodde med i Mérida heller ville dra til Holbox siste helgen, så gadd jeg ikke å krangle på det - selvom det var planen min, for jeg ville tilbake til Cancún egentlig. Jeg tenkte at jeg gjorde rett i å høre på de lokale og nyhetene som jeg hadde lest.

Noe som også ga inntrykk var en dame vi satt på med i Uber-taxien. Hun var fra Cancún men hadde flyttet pga den konstante volden. Hun hadde aldri opplevd noe selv, men hun hadde venner og familie som hadde det. Hun visste at Mérida var trygt, så når hun ble gravid - fant hun ut at hun måtte "rømme" fra det fattige nabolaget som var rammet med tragedier pga dop, kidnappinger og vold. Fra Cancún til Mérida. Og der hadde hun blitt i snart 12 år nå. Hun fortalte meg at hun så ofte som mulig prøvde å innprente i hodet til datteren sin at hun måtte være flink på skolen slik at hun kunne komme seg vekk fra Mexico og all elendigheten. Hun sa også at hun ser at datteren snart kommer i en alder der hun kommer til å ville gå ut og henge ute på langt på natt. Men det grudde hun seg til for hun tenkte at datteren kommer til å dra masse oppmerksomhet pga høyde og det fine ansiktet hennes. Jeg så bilde av henne, og hun var utrolig skjønn. Jeg sa med en gang "wow, hun var fin" og da sa hun "takk", men forsatte videre "det er dessverre de fine jentene som ofte blir valgt ut av "los narcos", og vil ikke jentene bli med de, blir de ofte voldtatt og får ett skudd i hodet. Hun må vekk herfra". Uff. Jeg ble så lei meg, men samtidig følte jeg hun opplyste meg veldig. Hun var helt i sjokk over hvor lite jeg visste om Mexico, og spesielt Cancún, siden jeg hadde vært der. Jeg tok jo taxi (bare i hotellområdet da) - alene, gikk på museum alene, på shoppingsenter og alt. Siden jeg reagerte med "hæææ? Er det sant?" - hver gang hun fortalte meg om disse døde kroppene og de siste nyhetene, måtte hun vise meg nyhetsartikler. Jeg klarte ikke å lese alt, for det var så grusomt.

To jenter i Playa Del Carmen, som jeg også var i, min andre helg i Mexico - der hadde noen "narcos" tilbydd dem en drink. Hun ene hadde sett stygt på dem, sagt "neitakk" og gått forbi. Så da tok de å voldtok henne og venninnen, skjar av de hodet og lot kroppene bare ligge. Denne episoden med drinken skjedde i en av klubbene i partygaten vi var i hele lørdagsnatta, "heldigvis", to helger før. Det var også her jeg så to stk med et "slemt" ansikt. De hadde pistol i buksen og stod å speidet utover gaten med alle festglade menneskene. De var i 50 årene og hadde veldig mørke øyne. Tenkte ikke noe over det, men så har jeg fortalt det til andre meksikanere jeg har møtt og da har de sagt; "det er veldig enkelt her i Mexico. Om du ser at noen ser slem ut, så er de mest sannsynlig det". "Pinta mala" - kalte de det. At de har et slemt uttrykk, oppfører seg arrogant og har en slags holdning av at de eier stedet hvor enn de går.

Det er sykt at vi drar til et slikt sted, lever i luksus, men så rett bortenfor, lever folk i en annen verden. Om man søker på Cancún, får man kun opp bilder som jeg har lagt ut nå. Playa del Carmen óg. Det er veldig vanskelig å finne bilder som beskriver virkeligheten til livene til meksikanerne i den ekte delen av Cancún. Jeg prøvde "pobre parte de Cancún" - altså "fattige delen av Cancún", "ciudad de Cancún", "los pobres en Cancún" osv. Det er nesten umulig, men de vil helst at vi skal se det krystallklare vannet, jenter i bikini, sommerdrinker og fine dykkebilder. For det er det som gjør at vi vil besøke Cancún og Mexico..

Nyhetene der borte når sjeldent bort her og kan du ikke spansk eller engelsk, er det veldig vanskelig å få med seg hva som egentlig skjer der. Politikken der borte er helt på tryne og det virker som at det er ingen som vil hjelpe de fattige - som trenger det mest. Er du fattig og får hele familien din drept, så kan du ikke forvente at drapsmennene skal få fengsel, for de har kanskje penger som kan få de ut av en slik situasjon. I Mérida skjedde det noe slikt for 8-9 år siden. Et kartell hadde ikke fått viljen sin av regjeringen og da tok de 4 uskyldige, helt tilfeldige mennesker som jobbet på gaten. Skar av de hodet og satt de på en påle midt i sentrum. Kroppene deres ble funnet på en bondegård langt ute i skauen. Alle ble skremt og byen var helt tom for mennesker i mange dager. Borgermesteren gikk så med på det kartellet ville, og siden da har det vært "våpenhvile" og ingen vold som kan sammenlignes med de andre byene i Mexico. Ingen fikk fengsel for det. Slik fungerer det der. Og nå skjønner alle hvem som bestemmer. Ser du serier som Narcos og El Chapo på Netflix, så er det lett å tro at det kun er film og at regjeringen og politiet umulig kan samarbeide med "de slemme" - men det er dessverre sannheten, ikke bare før, men også i skrivende stund.

Jeg tror vi skal si oss lykkelig og takknemlig for at vi bor i Norge. Jeg vet at korrupsjon, vold og dop skjer her også, men det er bare smågreier i forhold til der borte. Det er ingen som tørr å tale de fattiges sak, det er ingen fattige som tørr å stå opp mot karteller som tvinger dem til å smugle dop eller å drepe andre, og om noen tørr å gå mot dem, så kan de bare drømme om livet og hverdagen igjen. I frykt for at familien skal bli voldtatt og drept, sier de fleste "ja" - uansett hva du ber de om. Dette gjelder alt fra den fattigste løpegutten i gaten, til journalister, dommere, advokater, politi og politikere. Jeg måtte google antall jounalister som har blitt drept pga narkokrigen, og det er maaaaaaange tusen. Så der kan du ikke gjøre jobben din engang, og du kan IHVERTFALL ikke si meningen din og stå opp om dine verdier og hva du tror på.

Dette ble en lang tekst, men jeg har tenkt så mye på det siden jeg kom hjem. I Mexico tenkte jeg at jeg ikke ville si noe, for det er synd å skulle la være å dra til Mexico bare fordi at lokale mener at det er farlig og fordi jeg blogger om det nå. Mexico er et fantastisk land på mange måter, men det har også sin store mørke side. Det er viktig å veie opp for om man er i stand til å ta vare på seg selv på en slik reise og undersøke ordentlig hvor man går. En av mine nærmeste i Mexico hadde dratt gjennom hele Mexico for å oppleve landet og for å lære seg spansk. Hun hadde dratt alene fra Canada, startet i farligste Mexico i nord og jobbet seg nedover til Mérida. Hun hadde vært på alle byer som er dødsfarlige. Sinaloa, Chihuahua, Chaipas, Tabasco. Hun viste meg også et lydklipp fra en natt i jungelen alene, der en jaguar gikk utenfor teltet hennes i 45 minutter. Hun trodde hun skulle dø og skrikene fra den var sykt ekkel. Jeg ble redd av å høre på det og syntes alt hun hadde opplevd var helt sykt. Jeg skjønte at hennes frykt for å dø eller oppleve noe grusomt var mye mindre enn min, og sa at den reiselysten der, den kom til å ta livet av henne en dag. Hun sa seg enig, og lo godt. Nå er hun i jungelen i Colombia. Hun har forresten skrevet et innlegg om jordskjelv i Mexico, for det rakk hun å oppleve mens hun var der. Hun trodde hun skulle dø, da også. Men hun var heldig. Hun er forresten journalist og veldig flink i alt hun gjør. Håper selvfølgelig ikke at det skjer henne noe og at reiselysten tar henne heller med til Norge en dag. En meget spesiell dame med mye interessant å komme med.

Vanligvis, deler jeg opp teksten med bilder i mellom, men for denne gang, lar jeg det være - slik at kun dere som er spesielt interessert i andre ting enn det jeg vanligvis blogger om, får lese <3 Jeg skal selvfølgelig besøke Mexico igjen, og jeg gleder meg til å vise Audun hvor jeg har vært - men håper det blir bedre og tryggere innen den tid!

Marta Alise

Liker

Kommentarer

Celine
,
Utrolig spennende å lese! Takk for at du deler 😊 Reiseselskap må jo anse Cancún som et trygt sted å reise, ettersom de har flere hotell de samarbeider med der nede, og til og med hotell som blir fremstilt som "barnevennlige"..
martaalise
martaalise,
Ja. Det er trygt å reise til Canún så lenge du holder deg i turistområder og ikke blir dritings 😊
nouw.com/martaalise
Malin
,
Jeg har selv opplevd fattigdom i Cancún. Bodde der i 3 uker for å arbeide på et senter men orket ikke mer. Var en påkjenning. Jenter er mer utsatt for kriminalitet i tillegg
Anneli
,
Så interessant å lese! Elsker disse innleggene hvor du skriver litt mer og opplyser og deler. Selvom det er forferdelig lesning samtidig. Får vondt av alt det grusomme som skjer i verden ..
Ragnhild
,
JA!!! Jeg elsker når du skriver slike innlegg. Det er slikt som gjør deg til en unik blogger og som skiller deg ut fra resten av "røkla" �� Utrolig spennende å lese om, men helt forferdelig også da. Også blir jeg imponert over hvor tøff du er. Jeg hadde egentlig sett for meg at du kom til å gå helt under når Audun skulle inne. Ikke noe jeg håpte altså, men jeg trodde ikke du var tøff nok til å stå på egne ben. Men det viser du gang på gang at du er fullt i stand til. Å jammen gjør du ting som hvilken som helst jente aldri hadde turt heller. Du har bein i nesa så det holder! Ønsker deg en fin jul 😊 <3
martaalise
martaalise,
Hei Ragnhild <3 ja, jeg så for meg det jeg og! Hehe. Litt sen på å svare dere, men skal skjerpe meg! Tusen takk for fin kommentar 😃 Godt nytt år <3 <3 Ps: takk for at du leser!!
nouw.com/martaalise
Rikke
,
Elsket dette innlegget. Håper det kommer fler som dette 💖
martaalise
martaalise,
Skal prøve å bli flinkere 😃
nouw.com/martaalise
martaalise
martaalise,
Tusen takk forresten <3 <3
nouw.com/martaalise