Auduns bursdag del I

Våknet til en kjempe skjønn snap der det stod om når bildene fra bursdagen til Audun kom ut og de skal dere få her :-) Vi hadde en veldig fin dag i går og nesten alt gikk etter planen. Men tror det er en veldig fornøyd bursdagsbarn som våknet i dag. I går spiste vi frokost ganske tidlig også dro vi rett ut på sightseeing. Vi elsker å ta sånn hop on-hop off buss for da får man orientert seg litt og sett det viktigste. Vi var også veldig heldige med været. Det er over 20 grader her nede og Audun går i t-skjorte, han synes det er så deilig å få sol på skallen sin.

Budapest er så fint! Vi er litt forelsket og hater at vi skal hjem allerede i morgen. Kunne vært her en uke til.

Vi hoppet av på et stopp med Terror museum fra Sovjetunionen. Det var fælt å se men så interessant! Verdt å få med seg om man skal hit. De har laget et museum fra der de holdt på med tortur og fengsling av fanger. Historiene er helt sinnssyke og det var en veldig rar følelse å gå gjennom der. Disse grusomhetene bør alle få vite og se så det ikke skjer slikt igjen. Og tenk, det er ikke så lenge siden dette skjedde. Mener jeg fikk med meg at den siste hengingen i kjelleren på terror museumet var i 1985 og da var jo Audun født.. Sprøtt å tenke på.

Jeg ringte Stalin, ba han om å dra til helvete.

Jeg synes det er så rart at så mange slemme kommer sammen og gjør slike ting. Mange av kommunistene hadde en sadistisk personlighet, det kan jeg trygt si. Det er så mange like trekk mellom nazistene i andre verdens krig og kommunistene i Sovjetunionen. Forskjellen er at naziene var opptatt av rase mens kommunistene brydde seg mer om klasse. De ville ikke ha noe klasseskille - god tanke, men fungerer ikke i praksis. I hvertfall ikke siden lederne og alt annet faenskap som støttet de skulle leve i luksus, jævlig hyklersk. Alle som var i mot dette regimet ble tatt inn å torturert også drept. Alle gikk å spionerte på hverandre, tystet og man kunne ikke helt vite hvem man kunne stole på. Til og med mellom søsken og kjærestepar.

Heldigvis er ikke fengslene slik i Norge. Det var så jævlig å se de ulike cellene og rom de brukte for å skade fangene både mentalt og fysisk.

Korridoren med alle cellene. Den fryktede torturkjelleren.

Avhør.

Alle som ble mistenkt i å være i mot regimet hadde en mappe med et nummer. Her ble alt dokumentert, hele livet deres. De ble avlyttet og spionert på hver dag. Og dette var vanlige borgere, som ikke hadde gjort noe kriminelt. Alt de hadde gjort seg skyldig i var å være kritisk til hvordan landet ble styrt.

Bilde av alle ofrene rundt hele bygningen.

Etter besøket på Terrormuseum ville vi gjøre noe hyggelig så vi spiste en god lunch og dro rett på sirkus - etter bursdagsbarnets ønske! Vi spiste selvfølgelig Gulasj suppe, som er tradisjonen her nede. Den var utrolig god. Bestilte også "hot wine", som kan minne om gløggen hjemme med rødvin og kanel. Utrolig søt og god.

Sirkuset vi var på er noe av det beste jeg har sett. De hadde ALT med. Løver, akrobater, sjonglering, klovner, linedansere, de som hiver seg i taket og mye annet morro. Vi kjøpte oss popcorn og koste oss skikkelig.

Nå skal vi spise frokost også ut å shopping! Det er så deilig at vi bor midt i handlegaten, for om noe blir for tungt å bære så bare går vi rett opp, haha :-) I kveld åpner også julemarkedet her nede. (Det var faktisk det som var prikken over i-en for at jeg bestilte tur hit.) Blogges senere! Gleder meg til å vise dere del to av bursdagen!

Marta Alise

Liker

Kommentarer