A guide to Palma de Mallorca

Dette innlegget har jeg publisert før, faktisk for litt over ett år siden men synes det passer seg like mye nå, for mange av dere skal sikkert til Mallorca. Det som er så synd med Mallorca er at mange nordmenn reiser ned dit, men sannheten er at de ikke får sett en brøkdel av det Mallorca har å tilby! Mange tror nok det bare er strender, Magaluf, katedralen og cerveza. Men Mallorca er så mye mer enn det. Palma, hovedstaden har et fantastisk shopping- og uteliv og langs hele kysten er det fantastiske strender og små bukter med turkist vann og nydelig natur. Her kan man finne sin egen lille bukt og uforstyrret bade og sole seg på de litt knudrete klippene eller bar ligge i sen varme sanden på land. Hele østkysten - Calas de Mallorca, er full av disse buktene. En del er ikke tilgjengelig fra land, men må beseires fra sjøveien, selvsagt om man er villig til å tracke og være litt sporty, går det fint fra land også.

Bakgrunnen til at jeg skriver denne reiseguiden er fordi jeg hadde mine første, nesten seks, leveår på øyen, og har siden vært der nede hver sommer på besøk hos venner og familie - har også min gudmor, madrina Carlota der. Jeg synes ikke Mallorca fortjener det stempelet den har fått etter alle som har besøkt Magaluf eller lest om det i nyhetene. Mallorca er såååå mye mer enn det! Mange av Mallorcas perler er ukjent for de fleste turister og noen av de skal jeg avsløre her på bloggen i dag. Sånn at dere ikke har noen grunn til å tvile på hva dere skal finne på om dere skal til Mallorca i år.

Restauranter

Son Caliu

Av. son Caliu, 1, 07181 Palmanova

Vi har en tradisjon og det er å dra på denne restauranten første kvelden vi kommer ned til Mallorca. De har en utrolig fin uteplass, god stemning og veldig god mat. Bestill calamares - akkarringer, prøv lam - cordero eller lomo - renskåret kotelletter, Deilig sangria og god service.

La Colmena

Paseo Mar, 22, 07181 Palmanova

Billig og god mat midt i Palma Nova. Du finner restauranten på hjørne litt nedenfor Mc Donald. Jeg og Audun bestilte tidenes Paella der.

Restaurante Pizzeria C'an Pelut

Av. Gabriel Roca, 29, 07014 Palma

Denne restauranten ligger ved havnen og mens man nyter et godt måltid har man en utrolig fin utsikt. Jeg bestiller alltid lasagne eller pasta på denne restauranten.

Utegrillresturanten på El Arenalkysten C'an Torrat

Camino Maravillas, 25, 07610 Palma

Kjør motorveien mot Flyplassen, men ikke ta av når du ser flyet på den blå tavlen over veien, fortsett rett frem og ta utkjørsel 10 og kjør mot vannlinjen rett frem. Like ned i første bakke ligger en stor parkeringsplass til høyre. Der ser du stedet du aldri kommer til å glemme. Minst ett besøk pr reise. Her sitter man ute og kjøttet grilles blandt gjestene. Nydelig mat, husets vin er å anbefale.

Hoteller

Castillo Hotel Son Vida, a Luxury Collection Hotel

C/Raixa 2, Urbanizacion Son Vida - Mallorca, 07013

Dette er et utrolig dyrt hotell men fantastisk å besøke for en eller to netter. Drar du på kjærestetur til Mallorca kan dette være perfekt for en romantisk get-away for en helg. De har golfbane, SPA og en utrolig flott utsikt over hele Palma. Her går du gjerne på en sjeik eller to, og ikke få sjokk dersom du oppdager en kjent amerikansk skuespiller sittende med en kaffekopp ved nabobordet om du drar hit for lunsj. Sjekk ut hotellet HER.

Ponent Mar

Calle Marques de la Torre 9, 07181 Son Caliú

Dette hotellet har vi besøkt hvert år siden jeg var 5 år gammel. Utrolig fint med enkle rom, gode restauranter og fantastisk beliggenhet. Hotellet ligger skjermet fra all støy om natten, men det ligger kun 2 minutter fra stranden og alt liv i gatene. HER.

Utesteder

Selvom jeg skriver at Magaluf har ødelagt for resten av øyen så er det verdt å ta turen ut dit i løpet av oppholdet ditt. Det er tjukt med utesteder gate opp og gate ned og sinnssykt mye folk. Jeg har alltid kost meg i Magaluf og gikk barskole der for noen år siden. Men de beste og flotteste utestedene er i Palma by. Der finner du alt fra hete salsaklubber til eksklusive klubber. Jeg elsker å henge på Paseo Maritimo. Det er langs havnen hvor alle båtene, butikkene og restaurantene ligger. I tolvtiden stenger alt og nattklubbene åpnes. Så sinnsykt flott med utestedene liggende på rekke og rad.

Titos

Paseo Maritimo, s/n, 07014 Palma

Dette er jo helt klart en favoritt. Jeg har vært der en del ganger og hver gang har jeg fått komme i VIP avdelingen. Det er så stas og råflotte dansere overalt. Det jeg elsker med denne klubben er at den har egen hiphop-rom med innslag av reaggeaton og sinnssykt flott lokal med underholdning helt til klokken seks om morgenen.

Abraxas

Avda. de Gabriel Roca, 42, 07014

Abraxas er så utrolig fint og eksklusivt. De har en utrolig fin uteplass og et stort dansegulv.

Strender

Es trenc

Platja des Trenc 07639

Dette er min favorittstrand! Karibien i Middelhavet. Trenger jeg å si mer? Her kan du etter 15 minutters gåtur finne deg en nudiststrand. Vi lå ved den "vanlige" stranden men tok oss turen. Jeg og Audun gikk hele linjen frem og tilbake og tror vi gikk forbi hundrevis av nudister i alle aldre. Veldig morsomt og rar opplevelse! Denne stranden MÅ besøkes, nudist eller ikke!

El Arenal

Arenalkysten har en kjempe lang strand man må besøke. Du tar på deg bikini og smører deg inn og begynner å gå. Det tar ca 3 timer å gå den frem og tilbake langs stranden. Utrolig deilig og sporty tur og med masse å se !! Når man er sliten og svett bare hopper man ut i vannet. Husk: vannflaske og ekstra solkrem - særlig til nese og ører!

Sa Calobra

Utrolig fin og annerledes strand som vi besøker hvert år. Denne stranden er litt spesiell og spennende for man må gå gjennom fjellet for å komme dit. Det er også en svær klippe der man kan klatre opp og hoppe i fra. Men det er bare for de tøffe, for det er ganske høyt! Ingen sand, men trillrunde små stener lager underlaget. Adkomsten gir en følelse av at man kommer inn i et månelandskap.

Shopping

Palma har et fantastisk shoppingliv og jeg elsker ettermiddagene langs de trange gatene. Du finner dyre merkebutikker, de typiske kjedebutikkene som Zara, Sfera, H&M og Massimo Dutti og egne Mallorquinske småbutikker. Få med deg gamlebyen, Casco Antiguo, med gågatene rundt Plaza Mayor. Via Sindicato, Plaza Olivar og Calle San Miguel. Om du ankommer med taxi eller buss, be om å bli satt av ved Bar Bosch - som forresten også fortjener et besøk. ( Be om Sangria eller Clarito - øl med 7-Up og en LANGOSTA con jamón serrano y Queso - varm mallorkinsk baguett med serranoskinke og smeltet ost). Bak denne baren går gaten innover. Følg strømmen. Om du kommer til trapper av brostein, er du på riktig vei. Det er uansett ikke mulig å gå seg vill; spør deg frem og nyt veien opp til den store plassen. Her er det ofte marked, tryllekunstnere, og annen underholdning, men pass på vesken - østeuropeiske lommetyver er også ivrige besøkende!

Via Sindicato

Her ligger Calzedonia, Desigual, Disney Store, Geox og Pieles de Mallorca.

Plaza de España

Her ligger togstasjonen til Soller, Burger King, KFC og en stor park. Kort vei herfra til det store senteret El Corte Inglés - holdt til høyre når du ser Avenida - den bred flerfeltsgaten foran deg. To lyskryss lenger ned finner du Mango, Zara og senteret på motsatt side av veien. Vent på grønn mann!! Gode parkeringsmuligheter under bygget og kort vei herfra til Via Sindicato.

Jaime III

Lett å kjenne igjen på de store buegangene og de høye takene man går under. Her kan du treffe dronningen med livvakter på shopping og også en og annen famous fra filmlerretet. Et av Palmas mest elegante avenyer med moteklær, smykke og sko. Her finner du også utrolig koselige kaféer om du vil spise lunch.

El Corte Ingles

Avenida de Alexandre Rosello 12-16

Avenida de Jaime III, 15

Det er en kjent kjøpesenterkjede i Spania og her finner du alle typer produkter og alle slags merker. Passer bra når det er siesta og noen gatebutikker stenger eller man bare vil ha en pause fra solen og varmen. Har lagt ved to adresser for det er to El Corte Ingles i Palma - det største det jeg nevner over. Åpen fra 10:00 - 10:00

Porto Pi

Avenida Gabriel Roca 54, 07015

Det største og mest moderne shoppingsenteret i Palma med alt fra rimelige kjedebutikker til dyre merkebutikker. De har også utrolig gode frisørsalonger her som klipper, vasker, farger og tar pedikyr for en billig penge - prøv Francisco i underetasjen, rett bortenfor Mc Donald. Deilig å gå her inne når det er litt for varmt ute.

Markeder 

Noe jeg elsker når jeg reiser vekk er å besøke markeder. Det er så utrolig mye fint og rart man finner. Mye av det som betyr mest for meg er fra markeder rundt hele verden. Dette er mine favoritter i Mallorca.

Mercado de Sineu

Dette er en av de eldste byene plassert midt inne på øya. Det er utrolig fascinerende med utrolig mange boder som selger alt mulig. De har alt fra dyr, smykker, klær, mat og vin fra Mallorca og andre steder. Jeg drar ikke til Mallorca uten å besøke dette markedet. Det er åpent hver onsdag fra 0900 til 1400. NB: Det er sinnssykt varmt, men absolutt verdt det! Her skal man prute med mindre det er fast pris og det er det som regel om man handler hos spanjoler. Men i bodene er det fritt frem! (Ca. en halv time fra Palma sentrum- stor parkeringsplass - alltid en "liksomvakt" som viser deg en ledig plass. Gi ham 1 Euro, så passer han på at ingen bryter seg inn)

Santa Maria del Camí

Dette er søndagsmarked og er veldig stort! Her selger de også alt mulig rart og det er veldig mye å se. Her er det også vanlige butikker, ikke bare boder.

Nattmarked i Palma

Jeg elsker å spise på promenaden i Palma også etterpå gå langs nattmarkedet og se på alle fine kunstverkene. Det er underholdning i gatene og som regel en frisk bris i luften. Dette markedet er ikke like stort som de andre men det er åpent til langt på natt og er veldig romantisk. Palma er generelt veldig romantisk på kveldene ♥

Kultur

Valdemossa

Liten koselig landsby med litt kaféer og butikker. Den er kjent for sitt kloster og huset hvor Chopin og Georg Sands bodde på 1800-tallet. Det er fantastisk å kjøre gjennom fjellene for å komme hit. Så mange fine villaer og fint landskap. Valdemossa er også kjent for sine lange og korte fjellturer!

Drach-hulene

Ctra Cuevas s/n, 07680 Porto Cristo

Las Cuevas del Drach er en utrolig spennende opplevelse. Her får du besøke grotter og kjøre båt i dem mens det spilles live musikk.

Katedralen

Plaza Almoina, s/n, 07001

Man kan ikke ha vært i Mallorca uten å ha sett katedralen. Det er absolutt ikke et must å se katedralen innen i fra, men den er utrolig fin og stor!

Port de Soller

Placa de Espanya 2, 07002 Palma de Mallorca

Det går tog fra Palma inn til Soller hver eneste time. Fra Soller til Port de Soller (stranden) går det en koselig gammeldags trikk som jeg anbefaler å ta. Vi kjørte fra Palma helt til Port de Soller. Utrolig fin tur og så mye å se på veien. Port de Soller har tre strender og mange koselig fiskeresturanter. Vi koste oss så mye her!

Steder som må besøkes:

Porto Portals

Torre de Capitanía, 07181 Portals Nous

Store yatcher, utrolig flotte og luksuriøse biler og eksklusive resturanter og klubber. Man går å drømmer seg bort når man kommer hit. Vi drar alltid hit om kvelden for å spise et godt måltid eller bare ta en is mens man går å kikker langs promenaden. Du har aldri sett så store og flotte båter som disse!

Andraxt

En liten landsby med store sommerhus for kjendiser. Utrolig fasinerende og mange gode restauranter. Litt dyr shopping.

Formentor

Formentorstranden

Helt sinnsykt utsikt! Klippene der vi festet hengelås og hvor man begynner nedkjørselen til La Playa de Formentor - Formentorstranden.

Peguera

Dette er et typisk turiststrøk men uendelig mange hoteller og restauranter. Men det har god shopping, billige restauranter og mange utesteder. Mye underholdning i gatene når det blir mørkt. Det er utrolig koselig å komme her om kvelden og bare spasere og spise ute.

Son Amar Dinner and Show

Dette var en av de kjekkeste kveldene vi hadde der nede. Vi kledde oss opp og hadde en helaften ute! Det var show med hester, dans, akrobatikk og sang. Det kostet litt om du skal ha gode plasser, men du får med en flaske vin og tre-retters. Anbefales på det sterkeste! Vi hadde det så morro. Les mer om det HER.

TIPS

♥ Lei en leiebil! Mallorca bør oppleves i bil! Trafikken er helt okei så lenge man følger vanlige kjøreregler og flyten i trafikken.

♥ Det er veldig enkelt å ta taxi i Palma og ganske rimelig. Men det lønner seg selvfølgelig å ha bil om man vil oppleve øyen og se litt forskjellig.

♥ Mallorca har både Marineland og Aqualand. Det beste og største Aqualand er i El Arenal. Styr unna Aqualand i Magaluf.

♥ Prøv å få i deg Paella i hvertfall en gang i løpet av turen! Det er min yndlingsrett og Spanias nasjonalrett. Jeg savner det året rundt så når jeg først er i Spania bestiller jeg det ganske ofte! Lurt å være to stk.

♥ Hva enn du gjør; IKKE benytt deg av hestekjerrene midt i Palma sentrum. Vi betalte 50 euro for en 15 minutters tur rundt om i sentrum. Sjåføren skulle liksom fortelle oss litt om byen. Ikke snakket han engelsk og det han sa på spansk var utydelig fordi de er sigøynere og ikke kan spansk. Han var halvt hjerneskadet, så han skal ha for at han prøvde. Men, vi fikk et fint bilde i det minste. Men det var ikke verdt 50 euro altså. Audun irriterer seg grønn over dette enda, den dag i dag!

♥ Liten miniordbok: "O" uttales å. Så man sier og uttaler det: Mallårca. Dobbel "ll" er j-lyd på spansk. Så da blir det: Majårca. "Hola" - "H"-en er stum og "o" uttales å. Altså: Åla. Ellers er "hadet bra"=adios!/Hasta Luego! "Hvordan går det?"=Cómo Estás?/Qué tal?. "Øl"=Cerveza. "Takk"=Gracias. "Hvor mye koster det?"= Cuánto Cuesta?

♥ Vil du ha prikken over i-en når du besøker Spania eller et annet spansktalende land kan du følge spotifylisten min "Español" HER. Oppdaterer den med gamle klassikere og nye sanger fra den latinamerikanske og spanske musikkverden.

Marta Alise

Liker

Kommentarer

Helene
,
Jeg har vært på Palma de Mallorca, kjempefint!😊 Veldig mange bra tips du kommer med❤️
martaalise
martaalise,
Herlig <3 😃 Takk for det Helene!
nouw.com/martaalise