6 ting jeg alltid gjør i utlandet

Skal dere ut å reise i vinterferien? Eller påskeferien? Jeg elsker å reise og hvert land vi har besøkt har vært fantastisk! Men, det krever faktisk litt planlegging og gode "reise-rutiner". Mine beste tips til deg som skal ut å reise er å gjøre litt research før du reiser. Skulle du likevel reise uten å ha gjort det, så har jeg noen tips på lager...

__________________________________________________________________________

1. De røde bussene - Ta turistbussen en av de første dagene. De røde bussene er min favoritt for de tar deg med på de typiske stedene som er verdt å besøke. Du slipper taxi og kartlesing. Du bare sitter der og følger med på utsikten - også bestemmer du selv når du skal gå av. Perfekt for å få en oversikt over den byen du er i!

2. Lær deg historien - alle steder har en unik historie. Og det er veldig interessant å lære om noe annet enn det man lærer i skolebøkene. Mitt beste tips er selvfølgelig å snakke med de lokale og høre på historier de kommer med. Synes du det er vanskelig å få kontakt med andre - kan museum være ideelt! Jeg og Audun besøker et museum på hvert sted vi er på. I Sør Afrika lærte vi om apartheid på en helt annen måte enn det vi har lært på skolen. Rasismen der nede er til å ta og føle på - selv i dag. Politikken i Argentina er mye verre enn det de skriver i media, den er jo nesten ikke- eksisterende her i Norge. Så sånne ting har vi lært når vi har reist. Noe litt annet enn man ellers gjør.

3. Marked - jeg kan virkelig ikke få sagt nok hvor mye jeg elsker marked i utlandet! Uansett hvor vi er, så går vi på marked! For det er utlandet ekspert på synes jeg! Marked. Tror ikke jeg har besøkt noen steder uten et marked! Så det første jeg gjør når jeg vet at vi skal reise, er å finne ut hvor det er marked! Haha! Det er så mange skatter å finne! Ting man ellers aldri finner her hjemme eller andre steder. Jeg har mange ting enda som jeg kjøpte på marked i Palma, som 15 åring...

4. Spise lokalmat - kanskje enkelt for meg å si, for jeg er virkelig ikke kresen! Jeg smaker på alt - uansett hvor mye det byr meg i mot. Og det er virkelig mitt beste tips når man er ute å reiser! Smak på ting! Bli kjent med matkulturen i det landet du er i! Du får kanskje aldri den sjansen igjen. Det er ofte man vil ha Pasta Carbonara, pomfri og pepperonipizza - men hei! Du vil aldri oppdage så mange gode, spesielle, rare og deilig smaker som i utlandet!

5. Hopp i det - Når man er i utlandet, så må man gjøre ting man ellers ikke får sjansen til å gjøre. Av og til kan det bety å gjøre noe som er utenfor komfortsonen din, som feks da jeg ble med på motorbike i ørkenen. Jeg er ikke akkurat så glad i fart og spenning, men Audun hadde lyst, og det var veldig typisk å gjøre det både i Dubai og Egypt - så da hoppet jeg i det! Samme når vi besøkte fossene i Algar. Jeg er så glad vi gjorde det... Ikke noe jeg ville gjort alene. Så ett av mine beste råd er rett og slett å hoppe i det! Finnes hverken ørken eller slike fosser her hjemme!

6. Regler og normer - Okei, nå kommer jeg sikkert til å bli stemplet som tidenes nørd. Men når vi skal besøke et nytt land, så er jeg alltid innpå regjeringene sine sider. Og da leser jeg om det landet helt til jeg blir grønn. Jeg er livredd for å gjøre noe feil eller galt som kan sette oss i problemer. En ting er å gjøre det her hjemme i trygge Norge hvor du har rettigheter og et system som støtter og hjelper. Men i utlandet har du ikke den garantien. Jeg leste Feks at i Dubai - skulle man ikke kline i offentlighet. Mens i forumer så stod det at de var ganske moderne og ikke brydde seg. Men jeg prøvde så godt jeg kunne å følge de reglene, selv om jeg mener noe annet. Vi glemte oss ett par ganger men det gikk bra. I Sør Afrika kunne man ikke gå ute når det ble mørkt og i Argentina var det sinnssykt mange gjenger i de verste nabolagene. Man kan liksom ikke bare gå fritt og tro at det ikke kommer til å skje noe. Vinningskriminaliteten er også sykt stor i Argentina og falske pengesedler er vanlig. Det er også fare for demostrasjoner og andre ubehageligheter. Det opplevde vi når vi var der, stor demostrasjon som gjorde at vi måtte bli i sommerhuset. Så mitt beste tips er nettopp dette, gå inn og les om regler og normer som er typisk for det landet du skal besøke. Spesielt om du skal utenfor Europa. Man vil liksom ikke ende opp som Samantha i sex and the city 2 i Abu Dahbi - arrestert for å ha seg på en offentlig strand. Haha.. Vi husker jo også norske Marte i nyhetene som meldte i fra om voldtekt i Dubai, men fikk alle mot seg og fengsel fordi hun hadde hatt sex utenfor ekteskap...

_____________________________________________________________________________________

Beklager sent innlegg i dag, Nouw har vært litt nede :-(! Men tusen takk for alle kommentarer siste uken! Dere har fått svar :-)

Marta Alise

Liker

Kommentarer

hannajossing
hannajossing,
Spennende innlegg og gode tips! Fikk skikkelig reisefeber nå, herregud!
nouw.com/hannajossing
martaalise
martaalise,
Ane
,
Du er heldig som får muligheten til å reise så mye med bloggen..
martaalise
martaalise,
irenekeser
irenekeser,
Punkt nr 6 synes jeg er utrolig viktig selv! Det å respektere kulturen i landet man drar til 😊
nouw.com/irenekeser
martaalise
martaalise,