5 tips til dere som skal starte å studere

Jeg kan ikke tro at det er 2 år siden jeg ble ferdig med min bachelorgrad. Det var mange harde tak, sene kvelder på biblioteket men også helt fantastiske arrangementer jeg fikk oppleve og flotte folk jeg ble kjent med! Studietiden min var uten tvil noe av det beste som har skjedd meg og selv om det ble en temmelig dyr utdanning setter jeg sånn pris på det den dag i dag. På mine tre år lærte jeg noen triks etter hvert, men tro meg; jeg gikk på ræv noen ganger også ;-) Her er mine tips for at ikke du skal gjøre det samme!

____________________________________________________________________________________________________

følg med fra starten av

Det er mye å sette seg inn i, i begynnelsen av skoleåret. Mitt beste tips er å følge med på forelesningene fra starten av. Jeg har alltid vært et skippertak-menneske, men i de fagene jeg fulgte med fra første time gjorde jeg det så mye bedre i! Jeg elsket å ta notater på papir, selv om alle brukte pc. Et annet tips her er også å gjøre det som passer best for en selv. Gå gjennom powerpoint presentasjonene før og etter forelesning. Spør om du ikke skjønner og ikke vær redd for å drite deg ut. Det kan være litt skummelt å rekke opp hånden i en sal med 60 ukjente fjes men det er garantert noen andre som lurer på det samme som deg!

spar 500 kr hver mnd

Som student for man virkelig smake på hva det vil si å være fattig. Det lønner seg å ha en jobb ved siden av selv om man får stipend. På den måten får man leve litt bedre også kan man spare littegranne. Man vet aldri når vaskemaskinen streiker eller en annen irriterende utgift kommer opp! Deilig å ha ett par tusen på sparekonto så det ikke ødelegger hele måneden om man skulle være så uheldig. Det er også deilig å ha penger til å kjøpe julegaver, reise hjem eller til juli måned hvor man ikke får stipend. Jeg var innom noen jobber når jeg studerte men de jeg hadde fast var Latter i 3 år, Change siste året av skolen og privatundervisning i spansk.

velg hvilken helt du vil være

Det er ikke en hemmelighet at man fester mye som student. I hvertfall om man er barnløs, singel og bor midt i byen! Det er mange gøye fester, arrangementer i regi av skolen, utflukter, reiser osv man vil være med på. Det er viktig å delta på noe, men man må huske hva man først og fremst er der for og det er studiene. Jeg dreit meg skikkelig ut her. Jeg jobbet 17 timer i strekk, gjerne fra 12 om dagen til 5 om natten og da var jeg helt ødelagt når mandagen kom. Hjalp ingenting at jeg hadde fått søndagen til å hvile. Jeg hadde også kvelder i uken hvor jeg jobbet til langt på natt og da sov jeg i klassen, for jeg skulle ikke skulke. For å si det sånn; alle som har gått i klasse med meg har sett meg sove og en del har bilder av meg med trynet ned i pulten.. Man kan faktisk ikke være helt om natten og helt om dagen. Man må velge! Legg party og jobbdagene (om du jobber natt) til de dagene hvor du IKKE har skole dagen derpå...

tren og lev sunt

Her gir jeg meg selv 10 poeng! Selv om jeg var glad i å gå ut så var jeg flink til å trene og spise sunt. Jeg gikk flere turer på Ekeberg hver uke siden jeg bodde rett nedenfor, jeg trente på treningssenter og siste året fikk jeg også ellipsemaskin som ble brukt hyppig! Tunfisksalat, supper og lakse-middager var en hit hos meg! Jeg levde litt på 6-1 regelen som jeg selv laget. For hver kveld jeg spiste godteri eller drakk alkohol måtte jeg trene og spise sunt i 6 dager. Så om jeg festet to dager på rad, hadde jeg 12 dager hvor jeg var flink! Dere kan tro jeg hadde "helvettes-uker" etter fadderukene, haha :-)

engasjer deg

Er det noe jeg angrer på, så er det det at jeg ikke engasjerte meg nok i studentorganisasjonen på skolen fra starten av. Jeg innså det ikke før andre klasse at jeg ville jobbe frivillig og være aktiv i hva skolen arrangerte osv. Ja jeg var med på fadderukene, skoleball, Beerfest og stakk av og til innom studentpuben i nederste etasje - men jeg jobbet ikke i noe verv før andre klasse og da tok jeg over som arrangement ansvarlig i Hvelvet, som var studentpuben. Jeg må legge til at jobbet som crew på studentpuben hele første året og jeg var med på treninger i håndball og volleyball - jeg var til og med, med til Bergen på en studentcup hvor jeg spilte på begge skolelagene. Men det var veldig halvhjertet fra min side. Jeg tok skikkelig tak når jeg fikk en stillig i styret og til sammen var vi 6 stk. Jeg synes selv jeg hadde den morsomste jobben. Jeg laget facebook arrangementer, arrangerte Halloween, Stand Up, Valentins-kveld +++ og bestilte vakter til alle kvelder. Vi hadde åpent hver torsdag, så det var nok jobb - selv om jeg kanskje vil si at jeg hadde den "letteste" jobben av alle i styret. Men med engasjement og frivillig jobbing fulgte det med venner på tvers av linjer og trinn, jeg fikk plutselig veldig mange flere å si hei til i gangene, bursdager, årlig reise til København med alle vervene i Studentorganisasjonen, vi hadde en nydelig tur til Harstad med nye og gamle styret på Hvelvet +++ Studenttilværelsen min gikk fra 60 til 100 når jeg engasjerte meg litt mer. Fy faen så gøy vi hadde det! Dette er det jeg savner mest!

Også siste og kanskje beste tips; Du blir hvem du omgås, så omgås de beste ;-)

Marta Alise

Liker

Kommentarer

Helene
,
Så ut som du hadde noen kjempefine år på studiet 😊
martaalise
martaalise,
i did <3 😃
nouw.com/martaalise
anneliaaland
anneliaaland,
Så flotte tips! Akkurat startet med min bachelor i Vernepleie nå, så gode råd tas godt imot 😊
nouw.com/anneliaaland
martaalise
martaalise,
Herlig ❤👍
nouw.com/martaalise
Gland
,
Kjempe fint innlegg, og ikke minst gode tips for oss studerende lesere av deg. Vi er flere på skolen som leser bloggen din.
martaalise
martaalise,
Åhh så fint å høre 😍😍
nouw.com/martaalise