5 personligheter jeg har møtt i fengsel - del 2

(Skrevet av Audun)

Jeg har fått så utrolig god tilbakemeldinger på innlegg jeg har skrevet om tiden min i fengsel og i dag har vi laget ett til. Jeg kunne, som fortalt tidligere, skrevet en hel bok om kun de personlighetene jeg har møtt.. Noen fortjener det mindre enn andre å bli skrevet om egentlig, men mange av de har sittet sine spor og jeg synes det er verdt å fortelle annet enn at det bare er "snille og gode" mennesker i fengsler - for det er det jo IKKE. Tvert imot. Her er fem nye personligheter som jeg aldri glemmer, både gode og onde;

♦ Amerikaneren - Som jeg har fortalt tidligere, så havnet jeg i fengsel i Tyskland når jeg var 19 år. Jeg ble flyttet mye rundt og bodde med mange forskjellige. Jeg ble kjent med en amerikaneren som kom fra Texas i USA. Han hadde hatt en høy tittel i det amerikanske forsvaret og blant annet vært i krigen i Vietnam. Han var kokk i fengslet, veldig ungdommelig av seg og mente at ræva mi ikke hørte hjemme blant russere og tyskere og at vi måtte alliere oss. Haha. Derfor fikk han meg på han sitt "lag". Han kalte oss "de allierte" og lo godt av dette. Han var en helt unik personlighet som tok godt vare på meg og jeg har aldri blitt kjent med en som kunne så mye "practical jokes" - vitser, historier om alt mulig og så underholdene. Jeg hater meg selv for at jeg mistet adressen hans.. Vi lå sammen i en celle på seks mann der jeg sov over han. Det som var litt spesielt med han var at han hadde veldig traumer fra krigen der han hadde drept mange og han så mange bli drept. De sidene så man ikke før han sov, at han var så inne i det enda. Om natten stod han opp i sengen halveis, minst ett par ganger og "skjøyt" rundt seg med hendene som våpen. "DIIIIE" skrek han ofte og av og til gråt han, eller hylgrein vil jeg kalle det. Jeg merket bak all den komiken han hadde, så skjulte han en sår side og en maske som var veldig plaget fra alt han hadde opplevd. Jeg kalte han Mr.Green og er en av de beste personene jeg har møtt på. Han satt forøvrig for å ha smuglet cannbis fra Nederland til Tyskland og sendte pakker hjem til sønnene sine i Texas. Han hadde jobbet i etteretning i hæren og han visste hvordan pakker skulle gå gjennom uten å vises på røntgen, men pga et tips i USA så ble både han og sønnene tatt.

♦ Fengselsbetjenten - I Tyskland var det en "småkul" vakt - han var en slags orginal. Han tok ikke i mot ordre eller lot seg tråkke på. Syntes han at noen fortjente noe, om du hadde bursdag eller noe - så smuglet han det inn. Feks en godteripose eller en røykpakke. En dag hadde han med seg en stor biff inn (han selv hadde bursdag), jeg og min cellevenn ble låst opp og han kom inn for å spørre om vi ville lage til et festmåltid til han - og vi var selvsagt invitert til å feire han og spise med han. Dette var det nærmeste vi hadde sett luksusmat, da vi var vant til at luksus=kjøttboller. Han var mannen som tok loven i sine egne hender og det var en spesiell episode som skjedde der han ofret jobben sin for å rettferdiggjøre en handling som han mente var umenneskelig og som var gjort av ren og skjær ondskap. Det var en pedofil som hadde misbrukt veldig mange små barn og drept den ene ungen for å skjule sine spor. Denne personen var nok Tysklands mest forhatte personen på denne tiden. En kveld - da vi alle var låst inne - låste han ut to av de verste torpedoene innen forbi den russiske mafian som styrte fengslet der. Han åpnet så celledøren til han pedofile og slapp inn russerne. Han som var dømt for pedofili brakk både beina, arm og fikk store skader. Ryktene gikk også på at de hadde ødelagt han skikkelig nedentil.

♦ Spion-Audun - Noe som kanskje er greit å ta med, er at i utlandet så er kriminelle grupperinger mye sterkere og hardere enn man feks ser i Norge. Russere holder seg til russere, muslimere til muslimere, og det er veldig få andre som får innpass der. Slik som i Tyskland, så ble jeg selv vitne til denne sterke "gjengmentaliteten". 8 november, 2002 - da jeg havnet i varetektcelle, så var det fem russere på samme celle som meg. Ingen av disse ønsket å prøve å kommunisere med meg og de var veldig lukket. Jeg følte meg veldig isolert og jeg hadde hatt det mye bedre i mitt eget selskap. Men etter en liten stund, så løsnet dette og en av de (som kunne litt engelsk) snakket med meg og fortalte at moren hadde hørt på radioen at en nordmann hadde blitt arrestert med ett større pari cannabis og at han hadde prøvd å rømme. (Dette var meg de pratet om på radioen). Han fortalte også at de hadde trodde hele tiden at jeg var spion - ukjent for meg for hvem jeg var spion for men etter dette fikk jeg en slags anerkjennelse. Jeg la merke til at alle andre i fengslet ble utestengt fra disse "russerklikkene" men jeg fikk være med dem.

♦ Psykopaten - Jeg har fått en unik sjanse på å lære meg på mine 10 års farstid i fengsler i diverse land, blant annet Norge også - er all kunnskap om folk med VELDIG sterke personligheter, også kalt psykopater. I fengslet er det nok spesielt mange av dem pga psykopater har som regel ikke de samme hemninger når det gjelder å følge regler og lover. De kan gå langt for å skade andre mennesker uten å få dårlig samvittigheter. En av de største skulle bli en av mine nærmeste i Skien fengsel, men den dag i dag er vi ikke venner. Han eide ikke medmenneskelighet og var overfladisk som bare det. Han hadde tillært seg alle de menneskelige trekke som alle vanlige folk har og det var ganske fascinerende å se hvor langt han kunne gå med andre mennesker. I startet var det vanskelig for meg å gjennomskue denne personen fordi han hele tiden ga meg komplimenter, støttet meg på alt og var en god venn... Med baktanker selvfølgelig! Da han ble fengslet fikk han konen sin til å forsette kriminaliteten sin og det endte til slutt med at hun selv havnet i fengsel og mistet omsorgen for barnet deres. Han prøvde å manipulere på alt han kunne og tråkket til slutt over "lik" for å skulle dra fordeler av alt. Han satt folk opp mot hverandre, lagde intriger og fortalte usannheter som førte til at folk ble uvenner og jeg husker godt den dagen vi to ble uvenner. Da hadde han spurt om jeg kunne levere et brev til skolen hans og dette brevet leverte jeg, men noen uker senere påstod han at jeg ikke hadde levert dette brevet likevel og nå hadde jeg ødelagt skolegangen hans. Jeg dømmer aldri noen direkte ut fra handlingene, men jeg hadde i lengre tid sett hvordan han hadde oppført seg mot andre mennesker og hadde lenge ønsket å bryte med han. Men det er ikke så enkelt å bryte med en psykopat, for da bruker de hemmeligheter dere har fortalt hverandre og skyr ingen midler for å holde deg tilbake. Jeg vet ikke hvilken intensjon han hadde med å starte denne konflikten med meg men det kan ha vært så mangt. Min teori er at han ville at jeg skulle føle skyld for at det skulle bli lettere å få meg til å gjøre ting for han og på en måte underkaste meg han. I dette tilfelle fikk det motsatt effekt. Jeg klikket på han, selv om han var mye større enn meg og det endte med at jeg sa til han at om han noen gang snakket med meg igjen, så kom jeg til å gi han juling! Jeg kalte han for den største psykopaten jeg noen gang hadde møtt!

♦ Al qaida - Min andre fengselsdom fikk jeg fra Oslo Tingrett i 2007 og da hadde jeg blitt pågrepet i Sverige og ble senere utlevert til Norge. Etter å ha blitt utlevert fra det svenske høysikkerhets fengslet, Hall og til ett nytt risikofengsel Skien i 2007 så ble jeg kjent med en spesiell mann. Med en gang så visste jeg ikke hvem han var og heller ikke at han tilhørte Al qaida. Da jeg etter noen dager kom i treningsrommet i Skien fengsel, så så jeg en mann som holdt på med et treningsapparat som jeg ville trene på. Han var kraftig, og jeg så med en gang at han var fra Midtøsten. Jeg spurte en annen som jeg kjente der, hva han het, han lo litt og sa; "bare kall han Kato". Så da jeg spurte "Kato" om jeg kunne trene i mellom settene hans, så gryntet han litt og så stygt på meg. Skjønte raskt at de andre hadde køddet med meg, ettersom jeg så på reaksjonen hans og de som stod bak i der. Denne personen hadde tidligere blitt dømt for 15 års fengsel for å ha forsøkt å ha utført en terroraksjon i Norge ved å styrte et fly der han hadde slått kapteinen i svime med en øks og styrtet flyet i retning mot bakken. Heldigvis hadde noen passasjerer i flyet overbemannet han kun noen 100 meter fra bakken og fått flyet opp igjen. Dette selskapet het Kato Air - derav kødden! Jeg merket at han var veldig radikal på alle mulige måter, men på en måte så godtok han meg og vi snakket flere ganger sammen og gikk turer i luftegården. Uansett handling, så liker jeg veldig historien bak mennesket og særlig i fengsel - hvorfor har de gjort som de har gjort? Det gikk rykter om en større rømning som skulle skje i fengslet og dermed ble sikkerheten økt drastisk denne perioden. Vi måtte for hver lufting gjennom metalldetektor og "Kato" pleide alltid å gå med ett metalltreningsbelte for ryggen sin. Vi stod alle og hadde passert denne detektoren og "Kato" skulle passere den tilslutt. Men den peip og peip og ingen skjønte noe. Da tenkte noen at de skulle spøke litt, også lagde de en komisk stemme og ropte ut "an axe" - altså "en øks". Og dette var det våpenet han hadde prøvd å styrte det flyet med, noen år tidligere. Jeg husker han klikket vinkel og ropte rundt seg "Who said axe? Im going to kill you!". Vaktene kom løpende fra alle innganger og han ble revet med til et avlukket område. Neste dag trodde alle at det hadde roet seg men det hadde det tydeligvis ikke for han slo ned flere innsatte og etter dette så vi ikke noe mer til han. Alt jeg hørte var at han hadde fått 10 års fengsel for å tilhøre en gren i terrorgruppen Al qaida i Algerie. Så når han var ferdig her, måtte han sone der også.

Les også;

5 personligheter jeg har møtt i fengsel - del 1.

10 bursdager i fengslet.

6 unike hendelser i fengsel i Tyskland.

Marta Alise

Liker

Kommentarer