4 grunner til hvorfor vi har godt av å se på Shameless

Shameless er kanskje den drøyeste serien jeg noen gang har sett. Dere skjønner hva jeg mener om dere bare ser litt av en episode av den ;-) Men jeg kunne ikke vært uten den. Den er virkelig noe av det beste jeg har sett. Jeg har grått, jeg har ledd, jeg har lært.

Shameless handler om en familie på 6 unger og en døddrukken far. Han kommer alltid hjem dritings og ligger gjerne på gulvet å sover mens ungene sitter å spiser frokost før skolen.. Av og til kommer han ikke hjem en gang. Han gir absolutt faen og det eneste han bekymrer seg for er hvordan han skal skaffe penger til drikke og rus. Han lyger, han stjeler, han er en drittsekk uten like! Familien bor i slummen i USA og sliter med å få ende til å møtes. Moren har stukket av og faren sitter på lokalpuben hele tiden, så Fiona, eldste datteren må ta seg av alle barna og oppdra dem. Samtidig prøver hun å skvise ut det lille hun kan fra sitt ungdomsliv, men det er så vidt. Hun er bare i begynnelsen av 20 årene, men må ta seg av alt av ansvar som følger med 5 unger. En av de er til og med baby. Jeg kunne skrevet side opp og ned i mente om denne serien for den er så ekte, fin, fæl, morsom, vond og trist. Men føler dere må se den for å forstå hvilke følelser jeg har for denne serien. Rart å si det for det er ikke ofte jeg føler det slik. Mange som sikkert tenker at jeg er dramatisk som kan gråte over film/serie, men de spiller så fantastisk bra og det er fælt å tenke på at det de dramatiserer i hver episode, er ting som faktisk skjer. Det er barn som lever under slike kår med foreldre som gir totalt faen i de. Det er trist når barn blir så selvstendige at de kan klare seg selv.. Det skal ikke være nødvendig og jeg mener vi kan lære mye av denne serien.

1. Du setter mer pris på det livet du har og oppveksten din. Dette måtte jeg ta som første punkt for jeg vet at flesteparten av oss har hatt en ganske bra barndom sammenlignet med de ungene som vokser opp i slummen i USA. Vi har et sykt godt skolesystem og et nettverk rundt oss som passer på at vi får mat, skole og andre grunnleggende rettigheter som vi har krav på. Vi har også et system som er der med en gang om foreldre svikter.

2. Du skjønner hvor viktig familien din er. Uansett hva man gjør, sier og drar, så har man alltid familien sin. Man må ikke ta forgitt at andre skal være der for deg, mens med familie er det litt annerledes. Så det er viktig å ta vare på de rundt deg. Shameless-ungene har det kanskje vanskelig, men de beskytter, passer på hverandre og tar vare på hverandre. De bryr seg genuint om hverandre, selv om de ikke har foreldre som har lært de å gjøre det.

3. Du blir påminnet om hvor fort livet kan endre seg. Når man trodde at alt var perfekt, så er det plutselig ikke det lenger. Det får man virkelig smake på i Shameless og jeg får så vondt av å tenke på alle de gangene det har sett ut til at alt skal ordne seg, men så dukker noe uventet opp. Livet altså.

4. Lære å gi meg faen. Vi er alt for opptatt av å ha den perfekte dyre vesken (selv om vi ikke har råd til den), alt skal være riktig og pent, og vi skal helst se tipp topp ut hele tiden. Vi skal kjøpe og ha det nyeste.. Det er så drøyt når jenter på ungdomsskolen og VGS føler at de MÅ ha den jakken til 8000 kr og vesken til 10 000 kr.. Det er trist og jeg tar meg selv i å følge trender ofte. Vi må gi mer faen og slutte å være en del av den kjøp og kast-klubben.

- du finner serien på Netflix! -

Marta Alise

Liker

Kommentarer