3 episoder/personligheter jeg har møtt og opplevd i fengsel

(skrevet av Audun)

Jeg var blitt arrestert i Sverige 2006. To rettsaker, 186 dager på isolat og ett år senere kommer endelig fangetransporten som skal frakte meg til Norge. Og de som forventer eller ser for seg at transporten var ala filmen ”Con Air” der alle de farlige fangene blir transportert med dusinvis av væpnede vakter, og lempet om bord i et supermax hemmelig fangetransport-fly, må jeg nok dessverre skuffe. Transporten kommer og jeg blir strippet naken. De finner ingen dødelige gjenstander eller andre ulovlige gjenstander som jeg kan ha smuglet med meg fra Høysikkerhetsfengslet Hall, kategori A, i Stockholm. Jeg blir påført håndjern og lempet bak i en kasse-likende-bil med to vakter. Ganske kjedelig. Vi må innom et annet fengsel på ferden, der bytter jeg fangebil. På grensen mellom Sverige og Norge kommer norsk politi og plukker meg opp i en slags minibuss. Husker at tollerne stanset oss, og politiet i uniformer rullet ned vinduet og sa ”fangetransport”. Vi fikk umiddelbart rulle videre uten noe ytterligere fremvisning av papirer eller lignende. Husker jeg tenkte :”Ja dette var en smart måte å smugle på, bare kamuflere en bil som en slags fangetransport og få sydd ett par politi uniformer i Polen…”. Dessverre så har hjernen min det med å gjerne spinne videre på ”svakheter” som dukker opp på min vei, og raskt komme opp med kreative forslag.. Dette har ført meg ut på ville veier mer enn én gang.. I hvert fall.. Jeg havner til slutt i Skien fengsel etter noen dagers transport. Jeg kommer til en slags ”velkomstavdeling”, jeg blir strippet for tredje gang denne turen. ”Skinkene mine” må også ha seg en tur over det kjente speilet som gjennomsøker hulrommet i kroppen. Knebøy naken med et speil som montert på gulvet. Like morro hver gang. Dette skulle bli starten på tre år i dette høytsikkerhetsfengslet. Jeg har noen episoder fra disse årene som jeg tidligere har skrevet om og de linker jeg til nederst i innlegget. Nå skal jeg skrive om tre episoder/personligheter til.

Verdens mest ulykkelige klovn

Jeg reagerte tidlig på de innsatte som jobbet på kjøkkenet inni fengslet. Jeg har alltid hatt en slags egenskap der jeg fort kan ”lese” andre menneskets skjebne når jeg får se i øynene deres. Det sies at ”øyene er speilet til sjelen”, en eld gammel klisje. Men for meg så stemmer dette i veldig mange tilfeller. Klovner er noe jeg alltid har hatt et merkelig forhold til. Mens andre, og da særlig barn, ser på en klovn som en morsom, litt klønete akrobat som får andre til å le av sine egne apestreker, så har jeg alltid sett på en klovn litt annerledes. En klovn har jeg alltid tenk på som en person som gjemmer seg bak de virkelige følelsene sine og gjerne kler seg ut i klovne kostymet for å kunne være en annen person, som en slags virkelighetsflukt. Husker jeg som liten leste om en av historiens verste massemordere, og kalt ”klovne-morderen” John Wayne Gacy, som hadde drept over 33 unge gutter og menn. Han jobbet profesjonelt som klovn og bekreftet mye av det jeg alltid har følt for klovner. Den klovnen jeg møtte i Skien fengsel hadde også stått bak grusomhet, og ikke minst et av Norges historiens blodigste drap, på sin kone. Han hadde slått henne i hjel med en hammer x-antall ganger og hadde selvfølgelig fått masse års fengsel for dette. I løpet av mine tre år i fengslet møtte jeg på ”klovnen” mange ganger, og ikke en eneste gang så jeg noe antydning til et smil eller noe positivitet. Leppene var til enhver tid vrengt motsatt vei av hva man forventer og ser at en klovn har påmalt seg på et sirkus…

Den sorte ”gift” enken

Vi er forsatt på kjøkkenet.. Det jobbet flere personer her som min innebygde radar fanget opp, og var litt tvilende til. I fengslet hadde vi en dameavdeling og her satt det 12 kvinner/jenter, mener jeg. Den eldre kvinnen som sonet her og jobbet på kjøkkenet var i begynnelsen av 60 årene. Ryktene ”på huset” gikk på at hun ikke hadde luftet seg på 5 år før jeg ankom fengslet. Hun var likbleik som et a4-ark i ansiktet. Hun satt også i fengsel for drap. Av en eller annen grunn så hadde hun på et tidspunkt i livet gått lei av sin ektemann og forgiftet maten hun gav han over tid. Jeg reagerte sterkt på at hun nå serverte oss medfanger maten. Men jeg lagde for det meste min egen mat fra den ukentlige handlingen så jeg brydde meg ikke tilstrekkelig til å lage noe nummer ut av det i fengslet og ikke hadde jeg noe særlig bra erfaring med å si i fra om ting i fengslet. Man havnet som regel bare i problemer selv om tanken og meningen var god. En dag våknet vi opp til sjokket. ”Den sorte enke” var mistenkt for å ha puttet/forgiftet maten til noen andre medfanger som hun ikke likte, og ”plantet” narkotiske tabletter som hun hadde fått tak i, under madrassen til en medfange på kvinneavdelingen. Dette trolig for å få denne medfangen fjernet fra avdelingen hennes. Det siste jeg hørte om henne var at hun hadde blitt arrestert og fraktet ned til høysikkerhetsavdelingen og sendt til et annet fengsel. Hva konsekvensene ble vet jeg ikke, fordi fengselsmyndighetene er veldig flinke til å legge lokk over saker som skjer innad i fengslene…

Fengselsbetjenten som gjorde innsatt gravid

Denne episoden skjedde rett før jeg ankom Skien fengsel. To kvinnelig innsatt hadde blitt utsatt for seksuelle overgrep fra en betjent. Betjenten ved fengslet nektet for hendelsene, og jeg husker enda han store sjefen av en bamse på over to meter som var direktør og øversthode ved anstalten gav en uttalelse til de store nyhetskanalene, NRK, TV 2, VG, Aftenposten osv. Direktøren for fengslet tilbakeviste på det sterkeste at en av sine ansatte hadde forgrepet seg på kvinnelige innsatte. Og sa at dette ikke hadde noe rot i virkelighet… 2 dager etterpå kom DNA svaret fra sædprøve og prøve fra hun andre som hadde blitt gravid. Begge prøvene viste at fengsels betjenten hadde hatt seksuell omgang med begge kvinnene i slutten av 20 årene. Det endte med at fengselsbetjenten endte oss bak lås og slå, blant oss andre innsatte. Dessverre så er ikke dette noe unikt innad i fengselssystemet. Denne gangen var det funnet sæd i hun ene, og prøver fra hun andre som hadde blitt gravid under fengselsoppholdet. Hadde man ikke funnet dette, så hadde betjenten gått fri og kvinnene straffet, og muligens mistet sin 2/3- prøveløslatelsestid. Jeg har alltid syntes at det er ganske urettferdig at selv om man har gjort noe galt og fått fengsel, så vil det ikke si at vår troverdighet er lik 0. Fordi vi er mennesker, på lik linje som alle andre. Men litt ”Orange is the new black” forekommer i Norske fengsler også. Dette er en serie som skildrer livet i ett kvinnefengsel på godt og på vondt. Husk at episodene jeg skriver om på bloggen til Marta kun er ”en dråpe i havet”…. Det finnes 40 andre fengsler i Norge enn dem jeg har vært innom, og hvert år er nesten 10 000 medborgere innom fengselssystemet og blir innsatt i diverse fengsler rundt om i hele Norge.

I neste blogg innlegg skal jeg blant annet skrive om hvorfor Anders Bering Breivik ved minst tre forskjellige anledninger har krysset min vei, også skal jeg skrive om en veldig god venn av meg som ble pågrepet av FBI, det føderale amerikanske spesial politiet i USA.

Tidligere blogginnlegg (flere finnes under kategori "Audun"):

5 personligheter jeg har møtt i fengslet

5 personligheter jeg har møtt i fengslet del 2

Ti grunner til hvorfor du aldri bør bli kriminell

6 unike hendelser fra fengselstiden min i Tyskland

Marta Alise

Liker

Kommentarer

Lene
,
Spørsmål til Audun:
Er det slik at alle i fengselet vet hva alle fangene somer for? Hvordan får de andre vite det? Oppstår der pga. Rykter?
Audun
,
Hei Lene. Man blir veldig klassifisert den dagen man entreer fengselsporten. Det er en veldig spesiell men på en ganske lett og primitiv måte. Jeg skal fortelle hvordan dette foregår i et eget innlegg iløpet av uken. Ag-
Helene
,
Du er så utrolig flink til å skrive!:-) fikk sjokk av den siste personligheten.. Det er jo akkurat som den serien. Det er jo helt sykt! Tror ikke jeg kan tenke meg hvordan det er, men er absolutt mye som skjer.. Synest det er gøy at du vil dele dette med oss, ganske spennende og lese da man ikke helt vet hva som skjer bak murene.
Audun
,
Takk😀 Helene. Det er moro å dele og ikke minst skrive.. He he ja.. litt unna, men skjer ting i norske fengsler også 😉
S
,
Når kommer blogginnlegget du nevner på slutten av dette innlegget? Veldig spennende å lese om opplevelsene dine, Audun. Kjenner meg igjen i noe av det du skriver. Har sona ett par ganger jeg også, dog i kvinnefengsel, og ikke på langt nært så lenge som deg.
martaalise
martaalise,
Hei S. Ikke satt noe dato på det men kommer snart 😊 Hyggelig at du vil lese! Hva har du sittet inne for?
nouw.com/martaalise
S
,
Da får jeg bare føge med da 😊 jeg satt inne for vold.