10 ting å gjøre i Budapest

Vet det er mange som skal til Budapest i nærmeste fremtid og derfor har jeg laget en liten reise/må-gjøre guide til dere. Det var en utrolig fin by, kanskje en av de fineste - og jeg har vært i mange hovedsteder i Europa. Jeg kan anbefale denne byen på det sterkeste! Både til par og til vennegjenger. Vi fikk ikke utforsket nattelivet så veldig mye, kanskje fordi vi begynner å bli gamle - for vi ble veldig trøtt når klokken nærmet seg 12. Men vi stod også opp i 8 tiden hver dag for å gripe dagen og få mest mulig ut av den! Her er våre beste tips og gøyeste vi gjorde!

1. Spise gulasjsuppe - Er nasjonalretten i Ungarn. Det er en suppe/gryterett med kjøtt, poteter og grønnsaker - minner meg litt om kjøttsuppen til mamma! Den er så god også er det litt artig at de pakker den inn med et rundstykke som skål. Vi spiste det to ganger og jeg mener at man kan ikke dra til Ungarn uten å smake på nasjonalretten. Det er som å ha vært i Spania uten å ha spist paella!

2. Shoppe i handlegaten - Váci Utca heter hovedhandlegaten og der ligger alle kjedebutikker og mange gode restauranter. Det er også utrolig mye liv der. Vi bodde midt i denne gågaten og det var så verdt det! Da bor man nært til det meste! De hadde mange koselige julebutikker der også..

3. Spa - Det finnes mange spa i Budapest. Men det største ligger i Budapest folkepark og heter Széchenyi termalspa. Vi tilbragte 4-5 timer der inne og det gikk så fort! Det var ti talls med bassenger, steamer og badestuer. Noen av steamerne var så varme at det gjorde vondt å puste! Vi drakk også litt øl og koste oss der. Veldig avslappende og deilig! Man kan ikke ha vært i Budapest uten å ha vært på spa!

4. Spise middag i Donau-elven - Vi feiret dagen til kjæresten min på elven Donau og det var så romantisk! Også var det veldig mye å se på begge sider.

5. Terrormuseum - Om man er interessert i historie eller ikke, dette museumet er verdt å dra på! Alle burde få se hvilke grusomheter som utspant seg under Sovjetunionen. Fikk ganske mange inntrykk og lærte utrolig mye. Anbefales!

6. Julemarked - Julemarked varer bare til begynnelsen av januar men til dere som skal der før det - ta dere turen! Det var så mange forskjellige boder der og de solgte så mye spennende! For vår del så brukte vi mesteparten av tiden med "mathallen". Det var så mye mat og så mye godt å smake på! Også var det litt koselig å kjenne på julestemningen igjen.

7. Cinnamon-rolls - Dette har jeg smakt en gang før, og det var når vi var i Praha i fjor. Utrolig sjarmerende for de selges alltid langs gaten og vi går å spiser på det mens vi går bortover. Det er en slags søtdeig som varmes/stekes med enten sjokolade, kanel, sukker eller nøtter. Sykt godt!

8. Drikke billig øl - Budapest er en veldig billig by! Man lever godt på ett par tusen lapper i uken om man er ett par - og det er om man koser seg skikkelig. Vi drakk ett par øl hver dag og tror den billigste og beste koster rundt 14 kr - midt i handlegaten!

9. Thai massasje - En ting vi gjorde to ganger var å ta massasje. Det er så mange massasjestudioer i handlegaten at du ikke trenger å lete så veldig. De er superbillige og superflinke! Det ser ut som et horehus når man kommer inn med en gang og det skjer sikkert mye rart der inne, men det er så verdt et besøk! Vi var innom to forskjellige og de så dyktige!

10. Pariserhjul midt i sentrum - Trodde ikke at jeg kom til å anbefale dette men det er faktisk verdt turen opp. Jeg er en reddhare og begynte å gråte. Men det var fantastisk utsikt og man kunne se over hele Budapest. Vi var også heldige med været!

Jeg må også nevne at sirkuset vi var på var utrolig bra! Like gøy for voksne som for barn. Det ligger vis á vis badet jeg nevnte over her. "Hot wine" som vi drakk var også utrolig godt. Det kan minne om vår gløgg med kanel. Verdt å smake! Arkitekturen var også noe for seg selv. Man kan nesten bare gå tur i byen bare for å kikke på bygningene. Det var mye vi ikke rakk men det tyder på at det er en god og spennende by som er verdt å reise tilbake til!

Andre tips:

Valuta: Forint heter den ungarske valutaen - 10 000 forint er ca 300 kr

TAXI: Taxi er billig men man burde forhandle prisen først. Det er mange useriøse aktører og føler vi ble lurt flere ganger. Heldigvis var det ikke store beløpet og vi gikk store

Hotell: Vi bodde på Promenade Hotel. Det var veldig enkelt hotell som lå midt i handlegaten. Det er tre og en halv stjerner men man har god frokost og fine og rene rom. Helt greit om man bryr seg veldig mye om å bo midt i sentrum slik som vi.

PASS OPP: Som andre storbyer så finnes det både lommetyver og svindlere langs gatene, så pass godt på lommeboken og mobilen.

Beste tipset jeg kan gi: Ikke ta ut penger i Norge før du drar til Budapest, hverken kroner eller forinter. Beste kursen får du om du selv tar ut penger når du har ankommet byen.

Om noen har noe spørsmål så bare spør også svarer jeg om jeg vet :D God tur og nyt byen!

Marta Alise

Liker

Kommentarer