10 grunner til hvorfor du aldri bør bli kriminell

(Skrevet av Audun)

Jeg, som dere vet, har uheldigvis lang fartstid bak meg i kriminaliteten. Både her i Norge og i utlandet har jeg sittet i fengsel. Jeg har kastet bort mange år, til sammen 10 år. Det er omtrent tredjedel av mitt liv. Dette er ikke noe jeg er stolt av, snarere tvert i mot, men jeg skal ikke si at jeg ikke har lært mye - for det har jeg! Både på godt og vondt. Min erfaring håper jeg kan bidra til at andre ikke følger mine fotspor. For det har vært mange harde tak, både for meg og mine nærmeste og ikke for å snakke om hvor mye man ødelegger for samfunnet.

Derfor har jeg sittet meg ned for å skrive 10 punkter til hvorfor du eller noen du kjenner, ikke skal gå inn i det kriminelle liv. Håper det er til hjelp for noen - da føles alt jeg har gått gjennom litt lettere og "meningsfylt".

1. Avstanden mellom deg og det virkelige liv - Når du bestemmer deg for at du skal begå kriminalitet - så er dette starten på et edderkoppspinn fullt av løgner. Det bare baller på seg mer og mer. Desto mer du prøver å skjule ting, desto flere løgner må du fortelle. Pga løgnene dine som du tror familien din ikke merker (noe de gjør), så vil avstanden mellom deg selv og dem bare bli større og større. Den åpenheten og ærligheten som dere muligens hadde før, vil forsvinne helt. Denne følelsen gir deg en stor tomhetsfølelse når det har gått for lang tid og den anbefales ikke.

2. En paranoid tilværelse åpner seg for deg. Du vil oppleve følelsen av å føle deg overvåka eller at du innbiller deg andre ting som at noen forfølger deg eller leser alt du skriver over nett. Du ser deg alltid over skuldrene og du bruker mye av din hjernekapasitet hver dag på å den kriminelle syklusen. Slik at andre hverdagslige ting faller helt bort.

3. Fiender - Din største fiende når du er kriminell, det må du ikke tro er politiet, for da tar du helt feil!!! De du skal frykte mest er andre kriminelle. Denne spesielle "rasen" som kalles kriminelle er ganske kyniske og de bryr seg kun om seg selv (selv om de gir uttrykk for noe annet). Kriminelle lurer andre kriminelle i feller for å enten fra fordeler av det selv, tjene på det eller rett og slett ren ondskap. Det er ikke til å legge skjul på at veldig mange kriminelle har ekstremt sterke personligheter og kan gå over lik for å nå sine mål. (Denne tankegangen har jeg aldri forstått, men jeg har vært vitne og offer for den mange ganger). Må også legge til at, som i de fleste grupper mennesker, så finnes det både gode og onde mennesker. Men jeg vil si, med min erfaring at det er overvekt av de som ikke ønsker deg vel og som er slik jeg beskriver ovenfor enn de som er snille og kriminelle.

4. Lett tjente penger - Når du begynner med narkotikakriminalitet så vil du i starten føle at dette er de mest lett tjente pengene du har gjort i hele ditt liv. Du kommer til å øyeblikkelig bli avhengig av denne følelsen og dette vil føre til at du hele tiden vil hige etter enda mer og dette gjør deg mer og mer kynisk. Det vil også føre til at du mister fotfeste og herfra går det sjeldent bra.

5. Vennskap - Sannsynligvis vil du oppleve at flesteparten av dem som du vokse opp med, vil ta avstand fra deg på en eller annen måte. Kanskje ikke alle direkte men de vil slette deg på facebook, unngå å svare deg på meldinger, ikke invitere deg på sammenkoster osv.. Det kommer nok an på hvor langt du drar strikken, men det er ikke noe behagelig følelse. Jeg har kjent på den følelsen før og det er ensomt.

6. Skuffelse - Man blir en mester i å skuffe andre, spesielt når det går galt, for da må man fortelle om hva man har gjort.. Følelsen av når nære venner og familie begynner å gi deg opp, er helt forferdelig. Når man kan se skuffelsen i ansiktet på dem du er mest glad i, så skjønner du hvor langt du har dratt det og bare dette punktet bør være grunnen nok til å IKKE entre den kriminelle arenaen.

7. Fordømmelsen fra lokalsamfunnet - Det kan være ganske hardt og nådeløst å bli utstøtt fra lokalsamfunnet fordi man bryter loven. Det er klart det avhenger hvilken lov du har brutt, men narkotika og andre store lovbrudd ser folk som på svært alvorlig og man blir lett baksnakket, mobbet og utstøtt. Når man har gjort en ting galt, så er det lett for at folk legger på 10 ting til, og din stemme er ikke troverdig en plass. Så selv om du forsvarer deg, så vil du alltid tape den kampen, for du er jo bare en "kriminell". Du kan også få store problemer med å finne deg et sted å bo og ting kan fort bli ubehagelig når du bare skal en tur på butikken.

8. Man ender som regel med å bli tatt til slutt - Kriminelle tror de er mye smartere enn det de er, men da hadde de glemt at det er noe som heter "sladring", der også de bestevennene dine i miljøet bidrar ganske godt. Det er ikke uvanlig. Som politiet sier selv; hadde de ikke hatt tystere, hadde de ikke tatt mange. Misunnelse er et begrep jeg ofte bruker blant kriminelle. Det er mye sjalusi i den verdenen der.

9. Du kan ikke stole på noen - Du møter personer i det kriminelle miljø som er sterke personligheter, de vil lete etter svakhetene dine og finner de den så kan jeg love deg at de kommer til å lage mye problemer for deg.

10. Brødet er tørt som faen inne i fengsel - Og nei, vi bor ikke i luksusleiligheter og nyter livet. Det er hardt å sitte i fengsel og det er lite, ensomt og jævlig! De som sier noe annet har aldri sittet i fengsel selv.

Det finnes nok flere hundre grunner til hvorfor man ikke skal bli kriminell, men det er disse 10 som står mitt hjerte nærmest og som jeg har mest erfaring med! Håper dere som har en sønn, venn eller kjæreste som snuser på dette livet kan dele denne teksten med dem. Kanskje de kan bruke meg som et skrekkeksempel og tenke seg om en ekstra gang.

Les også: 6 unike hendelser fra fengselstiden min i Tyskland, 5 personligheter jeg har møtt i fengsel.

Om du vil lese flere av mine tekster kan du trykke på kategori "Audun".

Marta Alise

Liker

Kommentarer

helene
,
Utrolig bra skrevet Audun, håper virkelig det inlegget når ut til de rette personene som tenker på kriminalitet eller er kriminelle. Du er et håp for andre. 😊
ønsker deg lykke til videre i rettsaken
Anette
,
Veldig interessant. Jeg vet lite om det kriminelle underverden, så gjerne skriv mer om temaet.
martaalise
martaalise,
Det vil nok Audun gjøre 😊
nouw.com/martaalise
Tina ,
Bra skrevet, en ting jeg savnet her som jeg har opplevd. Det er at det kriminelle miljøet har lett for å oppsøke deg om det er uker, mnd eller år etter man har kommet seg ut av det. Nå har ikke jeg vært i det kriminelle miljøet, men har en bror som har vært og min kjæreste. Opplevd at gamle kjenninger har tatt kontakt da har vi enten ringt politiet eller gått vekk fra dem, siden vi ikke ønsker kontakt. Mvh tina stangstuen
www.nouw.no/tinastangstuen
martaalise
martaalise,
Hei. Du har helt rett! Audun har slitt med det selv. Det er ikke bare å avslutte kontakten med den verdene der!
nouw.com/martaalise
Audun (kjæresten til Marta)
,
Dere er ikke aleine om å oppleve det. Miljøet er der helt til den dagen da personer som din bror eller kjæreste blir "unyttig" for dem og ikke kan ha noen funksjon mer i miljøet. Beklager seint svar. Mvh Audun